O delegaţie de elevi şi profesori severineni, la a doua reuniune internaţională în cadrul unui proiect Comenius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De curând, în oraşul Istanbul din Turcia a avut loc cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius “Biodiversity of rivers” , care a reunit şapte parteneri din Polonia, Cipru, Spania, Franţa, Portugalia, România şi Turcia. Proiectul se desfăşoară pe perioada 2013-2015, în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii şi este finanţat de Comisia Europeană.

O echipă a Colegiului Tehnic de Transporturi  Auto din Drobeta Turnu-Severin  formată din  cinci elevi  - Mircea Ivan, Ionuţ Zaharia, Alexandru Duţu, Viorel Stuparu, Alin Creţescu  şi trei profesori  - Olteanu Mădălina, Văcaru Adriana, Filimon Laura a reprezentat România la această reuniune internaţională.

Gazda mobilităţii a fost liceul  FMV ÖZEL ERENKÖY IŞIK FEN LİSESİ aflat într-un campus şcolar de 28.000 de metri pătraţi dotat cu  biblioteci, laboratoare, un complex sportiv şi cultural, piscină interioară, teatru, o mini grădină zoologică, o grădină botanică  si multe altele.

Agenda întâlnirii a cuprins un program echilibrat care a îmbinat activităţi  diverse, ce s-au desfăşurat atât în şcoală cât şi în afara şcolii prin care s-au atins obiectivele propuse ale acestei reuniuni.

Elevii fiecărei ţări şi-au prezentat proiectele pe care le-au realizat în principal în cadrul orelor de chimie şi  care au avut ca temă studiul parametrilor fizico-chimici ai apei râurilor din zona de provenienţă, în acest fel făcând şi un schimb de informaţii despre situaţia calităţii apelor râurilor din câteva ţări ale Europei şi a principalelor cauze ale poluării acestora.

“Interesant este cum acest mod de abordare a unei teme comune ne-a făcut să realizăm importanţa ce trebuie acordată calităţii apei, problemă care trebuie să ne preocupe pe toţi, având în vedere că sănătatea noastră şi a întregii vieţi pe planetă este dependentă direct de sursa de apă.” a fost concluzia exprimată de Viorel Stuparu, elev în clasa a XI-a B, în cadrul comentariilor făcute de elevi cu privire la această temă.

„Cel mai important beneficiu al acestui gen de proiecte este pentru elevii noştri câştigul de încredere în forţele proprii, autocunoaşterea şi autodepăşirea, oportunitatea de a-şi perfecţiona competenţele lingvistice şi culturale,  o deschidere a cadrelor didactice din punct de vedere  profesional către dimensiunea europeană a educaţiei iar pentru şcoala noastră, bineînţeles, o recunoaştere a valorii sale”, a declarat Laura Filimon, profesor coordonator al proiectului.

Programul a cuprins şi activităţi de creaţie artistică cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, activităţi sportive şi vizite ale vechilor palate, moschee,  biserici, muzee ale oraşului Istanbul, ocazii cu care elevii au putut sa interacţioneze, să se cunoască mai bine, să-şi pună în evidenţă personalitatea şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele despre cultura şi istoria Turciei.

Citiţi şi:

Colocviu despre biodiversitatea zonelor umede la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite