Noua generaţie de muzicieni ai cântecului popular din Mehedinţi: „Muzica e limba lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri, frumoşi, talentaţi. Vorbim de Narcisa Băleanu şi Alin-Alexandru Rusu, doi mesageri ai muzicii populare mehedinţene, care formează un cuplu atât pe scenă, cât şi în viaţa personală.

Alături de interpreţii consacraţi ai muzicii populare mehedinţene, şi-au făcut loc în ultimii ani Narcisa Băleanu şi Alin-Alexandru Rusu. Sunt doi tineri extrem de talentaţi care duc muzica populară a Mehedinţiului în cele mai îndepărtate colţuri ale României şi Europei. “Pentru mine, muzica e limba lui Dumnezeu şi dintre toţi oamenii, muzicienii sunt cei mai aproape de Dumnezeu. Căci harul de a cânta este un har divin şi mă străduiesc să-mi înfirip un vis şi să-l fac să devină realitate”, acesta este crezul tinerei naiste din Mehedinţi.

„Am cântat peste tot în România”

În cazul Narcisei, mama sa a fost cea care şi-a dat seama de calităţile fiicei sale. Avea doar şase ani când aceasta a văzut-o cum interpretează o doină în faţa oglinzii şi nu a mai stat pe gânduri. Şi-a luat fetiţa de mână şi a adus-o la Palatul Copiilor din Drobeta Turnu Severin. Viaţa i-a demonstrat că nu a greşit, că şi-a îndrumat copilul pe calea cea bună. De atunci, viaţa Narcisei înseamnă doar muzică şi bucuria  de a duce cântecul popular mehedinţean pe scena celor mai importante festivaluri de muzică populară din România.

„Îmi doresc să reuşesc să transmit mai departe cântecul nostru mehedinţean, aşa cum l-am preluat şi eu de la înaintaşii mei. Vreau ca piesele mele să ajungă la sufletul oamenilor. Cu vocea, instrumentul şi cântecul meu am cucerit auditoriul atât din oraşul meu, cât şi din Capitală, Prahova, Bistriţa Năsăud, Timişoara, Iaşi, Cluj, Vâlcea sau Tg Jiu. Am cântat peste tot în România”, spune Narcisa. Prima apariţie la televiziune se întâmpla atunci când Narcisa avea doar 8 ani, în cadrul emisiunii Tezaur folcloric de la TVR, unde a cântat împreună cu Angelica Stoican şi Niculina Stoican o melodie din repertoriul Angelicăi.

image

„Nu m-am abătut de la drumul meu”

Dincolo de premiile şi trofeele  obţinute de-a lungul anilor, Narcisa (23 de ani) a simţit uneori pe propria piele şi ce înseamnă să ţi se închidă în faţă o uşă. A ştiu însă să depăşească toate aceste obstacole, să meargă mai departe şi să-şi urmărească visul.

„Sunt o fire optimistă şi nu m-am abătut de la drumul meu, indiferent de ce s-a întâmplat, pentru că mi-am dorit din tot sufletul să cânt. Nici nu vreau să concep că ar exista viaţă fără muzică, întreaga mea viaţă se bazează pe muzică. Cânt atunci când conduc, cânt când mănânc, cânt şi sub duş, cânt în orice moment al zilei şi, indiferent cât şi aş fi de supărată sau obosită, cânt. Trăiesc prin muzică şi doar pentru muzică”, zice Narcisa Băleanu.

Îndrăgostită de muzica din zona de munte

Frumoasa interpretă nu se trage din zona de munte a Mehedinţiului, dar a simţit dintotdeauna că muzica aceasta din creierii munţilor este cea mai aproape de sufletul său. Poate tocmai dragostea sa imensă pentru muzica din nordul Mehedinţiului a făcut ca Narcisa Băleanu să fie îndrăgită şi apreciată de marile nume ale muzicii populare mehedinţene.

„Am avut norocul să mă nasc în zona asta binecuvântată de Dumnezeu, unde există armonia dintre fluviu şi munte, unde oamenii sunt mai aproape de Dumnezeu şi mai iubitori şi mai iertători. Am avut norocul să întâlnesc personalităţi, nume de referinţă ale Mehedinţiului  şi vreau să încep cu Domnica Trop, Angelica Stoican, de la care am avut şansa să învăţ multe lucruri şi să primesc multe sfaturi, Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Nina Predescu, Irina Zoican şi mulţi alţii”, mai spune Narcisa. Tocmai a absolvit cursurile Facultăţii de Interpretare  Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat patru ani naiul, acel “instrument duios, care reuşeşte prin vibraţia lui să ajungă mai repede la sufletul oamenilor”.

Visul său: Pe scenă cu Celion Dion

„Recunosc că atunci când cânt la nai am de trei ori mai mari emoţii decât in momentul în care cânt cu vocea. Este absolut normal, pentru că a cânta la un instrument presupune studiu, foarte mult studiu, nu pot să spun acelaşi lucru când vorbesc de voce, aici este ceva nativ n-am nevoie de studiu... Cânt pentru că am fost înzestrată cu har divin!  Niciodată nu am studiat vreo melodie cu vocea. Toată lumea mă întreabă cum de cânt doinele, dacă le studiez înainte. Nu, pur şi simplu le cânt, dar nu am stat să analizez vreo piesă, să mă gândesc că aici trebuie să cânt aşa. În schimb naiul este cu totul altceva, o zi în care nu ai studiat este o zi pierdută", zice Narcisa Băleanu. „Mă bucur că sunt una dintre puţinele interprete de muzică populară care au educaţie muzicală, aşadar  ştiu să cânt la două instrumente, nai şi pian”, adaugă ea.

Marele vis al interpretei este acela de a cânta într-o zi pe scenă cu Celion Dion şi Delia Matache, interpretele ei de suflet. În această perioadă lucrează intens şi face pregătirile neceare realizării unui material discografic alături de celebra orchestră „Lăutarii din Chişinău” .

Cine este Alin-Alexandru Rusu

„Maestrul inimii sale”, aşa cum îi place să-i spună, este Alin-Alexandru Rusu, tânărul profesor de la Liceul de Arte „I. Şt. Paulian” din Drobeta Turnu Severin, care a reuşit perfomanţa să ducă an de an corul „Vox Dunaris”al Liceului de Arte I St Paulian, pe scena Festivalului Internaţional de Colinde de la Viena.

image

În spatele succesului  acestui cor stau însă ore întregi de muncă în sala de spectacol a liceului severinean. Numai dăruirea şi seriozitatea elevilor, dar şi exigenţa, talentul profesorului dirijor, Alin-Alexandru Rusu (30 de ani), au dus la acest rezultat de excepţie. Ca şi Narcisa Băleanu, Alin este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, iar din 2009 este profesor la liceul severinean.

„Mi-am dorit din tot sufletul să fac muzică. Iubesc foarte mult copii şi îmi place foarte mult să lucrez cu ei, o fac din pur devotament pentru că la ora actuală învăţământul  îţi oferă bani,  cât să trăieşti decent de la o lună la alta”, spune Alin.

În anul 2010, atunci când profesorul Racoveanu s-a retras, corul liceului  trebuia să rămână pe mâine bune. Aşa se face că de atunci elevii corului cântă sub bagheta profesorului dirijor Alin Rusu.

Iubeşte acordeonul

image

Dincolo de rezultatele la şcoală şi marea sa dragoste pentru copii, Alin iubeşte în egală măsură şi acordeonul cu care cântă alături de Narcisa Băleanu. Nici nu mergea la şcoală când părinţii au sesizat că acesta loveşte ritmic cu palmele elemenţii caloriferului din locuinţă pe acordurile muzicii îndrăgitului interpret Petrică Mîţu Stoian. Ca şi în cazul Narcisei, şi-au dat seama că au un copil talentat şi i-au îndrumat paşii pe calea muzicii.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite