Navigaţia pe Dunăre este afectată. La Gruia şi Calafat a fost depăşită cota de inundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deversoarele de la barajul Porţile de Fier I au fost deschise FOTO Corina Macavei
Deversoarele de la barajul Porţile de Fier I au fost deschise FOTO Corina Macavei

Navigaţia pe Dunăre este afectată din cauza debitului crescut al fluviului, dar şi al vântului puternic. Navele care tranzitează Defileul Dunării au fost anunţate de Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin pentru a-şi lua măsurile necesare.

Dunărea este plină din mal în mal, iar prognoza arată că ea va creşte uşor până pe data de 24 martie. Navele şi-au redus convoaiele la mărimea şi tonajul care să le permită o viteză limită de 6 kilometri pe oră în zona Cazanelor Dunării. Oricum vântul puternic afectează navigaţia în sensul că scade mult viteza de înaintare a navelor.

Zona Cazanelor Dunării sau ţinutul temutelor cataracte de pe fluviu a fost întotdeauna o piatră de încercare pentru navigatori. Aici au fost instituite reguli speciale de navigaţie întrucât de-a lungul anilor, în această zonă deosebit de periculoasă din cauza curenţilor puternici care afectează stabilitatea de drum a navelor, au avut loc mai multe accidente în urma cărora a fost pierdută întreaga cantitate de marfă, dar chiar şi nava întreagă.

Şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, spune că debitele sunt în uşoară creştere în zilele următoare. Deja valul de viitură a ajuns la Gruia şi Calafat, unde a fost depăşită cota de inundaţie.

„Conform prognozei INMH, debitele sunt în uşoară creştere până undeva la 10.700 – 10800 creşterea, asta în cazul în care nu vor mai fi precipitaţii. Începând de astăzi avem cotă de inundaţie la Calafat şi zona Gruia, avem 612 la Calafat şi cota de inundaţie este 600, la Bechet – 615 iar cota de inundaţie 600, iar la Corabia  cota de inundaţie va fi pe 20 martie depăşită cu 5 cm”

a precizat Mihai Ghiba.

Potrivit Apelor Române Mehedinţi, punctul maxim al debitelor Dunării va fi atins în zilele de 19 şi 20 martie când va ajunge la 11.000 mcs.

„În următoarele cinci zile tendinţa Dunării este într-o uşoară creştere până în jurul datei de 20 martie, urmând ca în perioada viitoare să fie o uşoară scădere, ajungându-se la 10.700-10.800 mcs conform prognozei pe care o avem la momentul actual. Punctul maxim al debitului va fi atât în data de 19, cât şi în data de 20 martie, când este prognozat un debit de 11.000 mcs”, a spus Magda Dincă, purtătorul de cuvânt al Apelor Române Mehedinţi.

Barajul de la Porţile de Fier I a deschis deversoarele pentru că deja la Moldova Veche şi spre Grădişte este atins nivelul maxim al lacului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite