Motivul incredibil pentru care nu se poate construi o staţie de epurare în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O salcie a reuşit să încurce în Mehedinţi un proiect de un milion de euro  pentru construcţia unei staţii de epurare a apelor la Cujmir. Constructorul stă de aproape nouă luni de zile fiindcă nu poate obţine un aviz de la Apele Române, iar în aceste condiţii există riscul să se piardă finanţarea europeană.

Cei 3200 de locuitori ai comunei Cujmir aşteaptă de ani de zile să aibă apă la robinet, iar visul lor părea să se împlinească fiindcă şi localitatea lor a fost prinsă într-un megaproiect de reabilitare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Mehedinţi (proiect finanţat prin POD Mediu-axa prioritară 1).

Primăria comunei a făcut toate demersurile necesare, a cumpărat de la cetăţeni terenul pe care urma să se construiască staţia de epurare şi a predat apoi acest teren, beneficiarului de proiect, SC SECOM SA, furnizorul de servicii apă-canal pentru Mehedinţi.

Numai că în luna octombrie a anului trecut, apele pârâului Drincea din apropierea acestui teren au mâncat puţin din mal din cauza unei salcii crescute în albia râului. De aici au apărut o serie de probleme fiindcă nici la acest moment constructorul nu a mai putut demara lucrările pentru construcţia staţiei.

„Noi când am cumpărat acest teren pentru staţia de epurare nu era nicio problemă aici cu malul, este aproape un an de zile de când am predat acest teren şi trebuiau să dea drumul la lucrare. Aici, unde se observă salciile astea mărunte a adus apa bălegar, nisip şi s-a deviat puţin albia râului”, spune viceprimarul comunei Cujmir, Ion Marinaş.

Directorul  general al SC SECOM SA, George Lupulescu, spune că există riscul pierderii finanţării pentru această staţie, întrucât lucrările trebuiau să înceapă în ianuarie şi să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2015, însă Apele Române refuză să elibereze avizul de gospodărire a apelor.

„Există riscul să se piardă finanţarea pentru staţia de epurare Cujmir, proiectul stă din 17 octombrie când noi am observat că din cauza unei sălcii s-a modificat cursul apei şi a intrat doi metri în terenul pe care ni l-a pus la dispoziţie Consiliul Local Cujmir. Modificându-se acest curs al apei şi apropiindu-se de terenul unde urmează să construim noi staţia de epurare ne-am adresat Apelor Române să ne ajute în consolidarea acestui teren. Verbal, Apele Române ne-au spus că o să consolideze terenul, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, salcia a fost tăiată până la urmă de acolo”, spune directorul Lupulescu.

Situaţia este destul de încurcată fiindcă Secom nu poate trece la consolidarea malurilor pârâului Drincea, nefiind proprietarul acestui teren, pe care îl are doar în folosinţă de la Primăria Cujmir. În acest sens, un aviz cu condiţii eliberat de ABA Jiu ar fi eliminat toate aceste probleme, este de părere directorul SECOM SA.

De cealaltă parte, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Jiu spun că au avut loc „nenumărate discuţii şi întâlniri„ pentru clarificarea aspectelor privind întocmirea corectă a documentaţiei tehnice.

„Toate documentaţiile transmise în vederea emiterii avizelor nu respectă prevederile Ordinului nr. 2/2006, Ordinului 799/2012, Certificatul de Urbanism emis de Consiliul Judeţean Mehedinţi la solicitarea SC SECOM SA Dr. Tr. Severin.  La toate completările solicitate de ABA Jiu nu s-a primit nici un răspuns până la această dată. În continuare aşteptăm completările la documentaţiile tehnice depuse anterior conform celor stabilite în urma acestor întâlniri pentru emiterea cu celeritate a actelor de reglementare”, precizează Biroul de Presă al ABA Jiu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite