Motivele invocate de către procuror în cazul fetiţei luate cu mascaţii pentru a fi dată spre adopţie unei familii din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactia procurorului

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova spune că femeia de la care a fost luată fetiţa din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, nu mai avea calitatea de asistent maternal întrucât instanţa decisese definitiv ca o familie de români stabilită în SUA să o adopte pe copila de 8 ani.

“Fetita de opt ani era ţinută de familia din Baia de Arama fără nicio formă legală. Doamna la care era copilul nu mai avea nici calitatea de asistent maternal întrucât Curtea de Apel Craiova a decis ca familia de români stabilită în America să adopte legal acest copil”, a declarat Maria Piţurcă, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Sursa citată precizează că, în acest context, familia din Baia de Aramă este cercetată într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Craiova pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

„De aceea a şi fost nevoie de prezenţa unui procuror, s-a făcut percheziţie domiciliară. Copilul nu a putut comunica până acum cu părinţii adoptivi pentru că nu a fost lăsat. S-a luat fetiţa şi s-a predat părinţilor. A fost examinată de către medicii de la Medicina Legală Craiova şi va fi consiliată de un psiholog”, a mai spus Maria Piturca, procurorul de caz.

Organizaţia neguvernamentală VeDem Just precizează, la rândul său, că procedura de adopţie a fetiţei de 8 ani de către o familie de români stabilită în SUA fusese finalizată, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat

„Reprezentanţii ANPDC au fost, în repetate rânduri, la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreţ autorităţile şi inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori“, menţionează organizaţia.

Aceeaşi sursă precizează că există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopţie şi că vineri, 21 iunie, a fost pusă în executare silită această hotărâre, cu reprezentanţi de la Protecţia Copilului, executor judecătoresc şi Poliţie.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova este acuzat că a bruscat şi a târât pe jos o fetiţă de 8 ani. Copila s-a aflat în plasament la familia Şărămăt, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, dar a fost dată spre adopţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, fiind înfiată de către o familie de români care trăieşte de mai mult timp în SUA.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite