Moment istoric. Primele ore de limba română pentru copiii etnicilor români din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etnicii români au şansa de a-şi trimite copiii la şcoală pentru a studia limba română
Etnicii români au şansa de a-şi trimite copiii la şcoală pentru a studia limba română

Moment cu adevărat istoric pentru cei aproximativ 300.000 de români care trăiesc în Valea Timocului. Ceea ce părea aproape imposibil de realizat acum, în perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană, etnicii români au şansa de a-şi trimite copiii la şcoală pentru a studia limba română.

Mai exact, noua specialitate ce va putea fi studiată în zona locuită de etnicii români se numeşte „limba română cu elemente de cultură şi tradiţie naţională”.

„După momentul 2 martie 2012, când România a impus condiţii clare ţării vecine pentru a fi de acord cu aderarea la UE, condiţii legate de respectarea drepturilor minorităţii româneşti din Valea Timocului, autorităţile de la Belgrad au deschis o poartă către realizarea unui deziderat istoric, acela de a permite etnicilor români să înveţe în limba lor maternă. Pentru aceasta, Ministerul Educaţiei din ţara vecină, la recomandarea Comisiei Europene, împreună cu Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS), a deschis un program complex de strângere a semnăturilor pentru formarea de clase cu predare în limba română. Mai mult, în perioada 1 aprilie – 31 mai, în mai multe zone, printre care Kladovo, Bor şi Zajecear se va derula un program experimental de predare a limbii române în şcoli”, a declarat Romeo Crîşmaru, preşedintele Asociaţiei Forum pentru Cultură şi Identitate.

La Kladovo, o comună ce conţine 22 de sate, aflată peste Dunăre, în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, liderul Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumunilor „Dunărea”, Tihan Matasarevici, a strâns 155 de semnături de la părinţii copiilor care vor învăţa limba maternă, iar listele respective au primit toate aprobările necesare, astfel încât aceşti copii să înceapă studierea efectivă a limbii române. Astfel, la şase şcoli de pe teritoriul comunei Kladovo (Podvîrşka, Brza Palanka, Korbova, şcoala generală Kladovo, liceul din Kladovo şi şcoala tehnică din Kladovo), copiii vor învăţa limba maternă.

„A fost un demers greu şi costisitor şi pot să vă să vă spun că am bătut în lung şi în lat comuna, am discutat cu fiecare părinte în parte şi am trimis liste urmând un sistem birocratic destiul de complicat, dar am reuşit să impunem autorităţilor respectarea acestui drept elemnetar al nostru, dreptul de a învăţa limba strămoşilor noştri, minunata limbă română”, explică Tihan Matasarevici.

În perioada următoare, Ministerul Educaţiei din Serbia va selecta, prin concurs, profesorii ce vor preda la aceste şcoli. Printre aceşti dascăli se află şi o româncă stabilită în Kladovo, care a fost pregătită la Centrul Universitar din Severin, Diana Şolkotovici.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite