Milionarul Constantin Bădescu acuzat de evaziune fiscală nu a achitat cauţiunea în lei, ci a adus ca garanţie 4 imobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni după-amiază, Tribunalul Judeţean Mehedinţi a luat în discuţie cererea de liberare provizorie pe cauţiune în dosarul 10033/101/2012 formulată de omul de afaceri severinean Constantin Bădescu, arestat pentru evaziune fiscală în valoare de 12 milioane de euro.

Mai exact, judecătorul Romică George Uliu urma să verifice îndeplinirea de către Constantin Bădescu a obligaţiei de consemnare a cauţiunii fixate de instanţă. Avocaţii omului de afaceri au precizat că la concurenţa sumei de 10 milioane de lei cât a fost stabilită cauţiunea aduc ca garanţii reale imobiliare 2 imobile aparţinând lui Constantin Bădescu şi alte 2 imobile aparţinând sorei acestuia. Apărătorii omului de afaceri au solicitat instanţei o dispoziţie pentru ca aceste contracte de ipotecă mobiliare să fie înscrise în Cartea Funciară. Judecătorul a respins cererea avocaţilor precizând că nu este necesară o dispoziţie a instanţei de judecată, fiind suficientă încuviinţarea ca aceste contracte să fie transcrise în Cartea Funciară. Procurorul DIICOT a avut o obiecţie în sensul că unul din imobilele aduse ca garanţie, respectiv restaurantul „OK” de pe bulevardul Tudor Vladimirescu ar fi fost supraevaluat raportat la nivelul pieţei imobiliare locale.

Judecătorul Uliu a acordat un termen intermediar pentru data de 28 noiembrie, când avocaţii omului de afaceri trebuie să precizeze un termen exact în care pot aduce instanţei de judecată dovada că au înscris cele patru imobile în Cartea Funciară.

De asemenea, magistratul urmează să se pronunţe prin încheiere şi asupra unei cereri venite din partea Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, care doreşte să aibă calitatea de participant activ în dosar cu scopul de a monitoriza acest proces.

Tot în această şedinţă de judecată, procurorul DIICOT al Biroului Teritorial Mehedinţi a solicitat ca unul din avocaţii lui Constantin Bădescu, Sorin Crudiu, să nu mai poată avea calitatea de avocat întrucât a fost chemat ca martor în dosar. În apărarea sa, avocatul Crudiu a declarat că nu a fost citat în mod legal la DIICOT şi a precizat că motivele pentru care a fost chemat ca martor sunt acelea că este asociat cu omul de afaceri Constantin Bădescu într-o societate comercială şi că a fost membru într-o comisie de cenzori la o altă societate a lui Bădescu. Magistratul a respins cererea DIICOT şi a apreciat să păstreze calitatea de avocat a lui Sorin Crudiu în acest dosar.

Omul de afaceri severinean Costi Bădescu şi alţi patru inculpaţi au fost arestaţi în data de 1 noiembrie a.c. pentru 29 de zile. Imediat, după pronunţarea hotărării de către Tribunalul Judeţean Mehedinţi, avocaţii omului de afaceri severinean au înaintat recurs. În data de 12 noiembrie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în dosarul 9464/101/2012/a1, respingând recursul formulat de Constantin Bădescu. Acesta a rămas în arest alături de alţi doi inculpaţi, Mihai Florin zis Murgu şi Lupu Ioan Claudiu. Alţi doi inculpaţi, Mihai Niţă şi Mihai Stelică eu fost eliberaţi, dar împotriva lor s-a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pe o durată de 30 zile.

Constantin Bădescu a fost reţinut sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup,  înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală.

Cercetările efectuate până în prezent de către poliţiştii S.C.C.O. Mehedinţi au stabilit faptul că, în perioada 2009 - 2012, persoanele vizate s-au constituit într-un grup infracţional organizat, ce avea ca scop emiterea şi implicit înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale fictive, prin intermediul mai multor firme, sustrăgându-se, astfel, de la plata taxelor şi impozitelor, prejudiciind bugetul general consolidat al statului cu peste 12.000.000 de euro.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite