Metehne româneşti din administraţia publică la 1927: „Nu e suficient să creezi venituri comunei din impozite, când nu ai pus la punct aparatul administrativ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată
Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată

Jaful din banul public, escrocheriile de zeci de milioane de lei cu complicitatea politicienilor, funcţionari corupţi în administraţia locală sunt metehne vechi. În 1927, un politician din Turnu Severin, dr. C. Gruescu, consilier în Consiliul Comunal Turnu Severin, făcea câteva propuneri pentru o administraţie „mai bună, mai corectă şi mai eficientă a oraşului”.

Nemulţumit de modul cum se desfăşura activitatea în administraţia publică locală din Turnu Severin, consilierul local Constantin Gruescu propunea în 1927 un control sever în ceea ce priveşte „buna rânduială” a oraşului.

„Nu este suficient să creezi venituri comunei din impozite, când nu ai pus la punct aparatul administrativ, singura cale prin care se poate drămui şi nevoia comunei şi puterea de plată a contribuabilului”, spunea dr. Gruescu.

În opinia politicianului local, o măsură de eficientizare a actului administrativ putea fi concesionarea prin licitaţii publice, la particulari ori la societăţi constituite, a atribuţiunilor administrative. 

„Evident concesionarea, dacă s-ar ajunge la ea, să se facă pe caiete de sarcini bine studiate, precis puse la punct. În acest nenorocit caz, administraţia comunală ar avea de supravegheat numai executarea contractelor şi ar primi plângerile contribuabililor în contra antreprenorilor, ar cerceta cazurile şi ar chema la datorie pe delincvent. Nu mă tem să accentuez în scris şi pentru a doua oară în şedinţele consiliului, că peste lege, dacă faimoasa autonomie comunală nu e numai vorbărie goală, pentru serviciile ce fac primarii delegaţi, în afară de diurnele ce primesc, să ia în procent de 100 la sută din veniturile nete, ce produc serviciile ce dirijează”, declara în 1927 dr. Gruescu.

turnu severin FOTO Face book Drobeta Turnu Severin de altădată

Consilierul local considera că acolo unde există voinţă şi bună credinţă lucrurile pot fi îndreptate. Politicianul vorbeşte şi despre jaful din banul public, cu complicitatea miniştrilor de Interne.

„În ogorul nostru mic de muncă se pot face lucruri mari şi putem să ne impunem voinţa noastră şi miniştrilor de Interne din care unii, mulţumindu-se cu sforăriile electorale şi cu sforăitoare discursuri, au lăsat să se jefuiască banul public cu zeci de milioane la Monitorul Oficial, la pădurile statului, la aprovizionarea Armatei. Ca să se acopere marile furturi au anchetat, ici-colo, certurile din consiliile comunale, au suspendat vreun agronom şi au trâmbiţat pe toate gamele luarea severelor măsuri mici, ca escrocii de stil mare să-şi facă treburile”, se arată în propunerea dr. C. Gruescu către Consiliul comunal în 1927, document păstrat la Arhivele Naţionale Mehedinţi. 

În concluzie, consilierul Constantin Gruescu îndemna fiecare pion din administraţia publică să-şi facă datoria „pentru a scăpa, până mai e vreme, de ruine”.

Mai puteţi citi:

Un furt legendar: cum a fost dată lovitura la Prefectura Mehedinţi în anul 1936. Fapta a fost pusă la cale timp de un an, chiar de către un angajat

Vizită regală la Turnu Severin în 1939. Peste 20.000 de olteni l-au primit pe Regele Carol al II-lea însoţit de principele moştenitor Mihai

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite