Mesajul unui profesor cu handicap la protest: „Eu de 25 de ani sunt şchioapă şi ştiu că nu mă mai vindec, dar învăţământul românesc ce aşteaptă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul cu handicap (foto stânga) care a ţinut să participe la protest FOTO Alexandra Georgescu
Profesorul cu handicap (foto stânga) care a ţinut să participe la protest FOTO Alexandra Georgescu

Profesorii au ieşit luni în stradă în toată ţara. Câteva zeci de angajaţi din învăţământ au pichetat şi Prefectura Mehedinţi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de promisiunile neonorate ale Guvernului.

Sindicaliştii din învăţământ au protest luni la Drobeta Turnu Severin  din cauza modului în care se calculează sporurile, cât şi pentru majorările salariale de anul viitor care sunt mult mai mici faţă de promisiunile iniţiale ale Guvernului.

„Un profesor debutant, dacă nu are un sprijin de la părinţi, de la bunici, dacă nu face şi altceva nu se descurcă. Este o problemă în învăţământul românesc, trebuie modificată Legea Educaţiei, trebuie modificate programele, trebuie să ne axăm pe copil, pe elev, să-l învăţăm cum să înveţe, nu să facem noi pe grozavii că vezi Doamne eu îşi dictez şi tu să reproduci întocmai cum am dictat”,

a declarat Mihai Sima, lider de sindicat în învăţământ.

Profesorii au iesit luni in strada la Turnu Severin 

“În primul rând legea salarizării unitare a bugetarilor, învăţământul este plasat pe locul 10 din 12 clase. Salariile din învăţământ sunt foarte mici , în perspectiva majorării lor noi vom ajunge undeva în anul 2022 la 500 de euro pentru un debutant, ceea ce este foarte, foarte puţin. Sporurile sunt calculate la nivelul anului 2016, deşi s-au majorat salariile cu 10-12 la sută de la 1 ianuarie 2017, acestea au rămas la nivelul anului 2016. Se pierd lunar până la 200 de lei pentru fiecare cadru didactic. Al treilea aspect, în învăţământ o pensie nu depăşeşte 2.000 de lei, în general sunt cuprinse între 1.200 de lei şi 1.600 de lei, după 40-45 de ani de vechime şi muncă în învăţământ”, a spus şi Ion Zoican, preşedintele USLI Mehedinţi.

„Ne-aţi pus în coada legii salarizării unitare”, „Prezentul şi Viitorul – Educaţia copiilor”, „Educaţia salvează naţia”, „Educaţia dă putere poporului”, sunt câteva din mesajele pe care profesorii protestatari au dorit să le transmită guvernanţilor.

Un mesaj tulburător a venit şi din partea unui profesor cu handicap, care la fel ca şi ceilalţi dascăşi îşi doreşte o schimbare profundă în învăţământ:

„Eu de 25 de ani sunt şchioapă şi ştiu că nu mă mai vindec, dar învăţământul românesc ce aşteaptă? Eu am o cârjă aici şi una acasă. Dumnealor de câte cârje au nevoie? Eu am un salariu mare, mă bucur că sunt handicapată şi nu plătesc impozit şi am 3.900 de lei, că altfel aş avea mai mic. Deci ce să spun, trăiască handicapaţii sau trăiască educaţia din România?Am colegi care sunt în prag de pensie şi ei nici măcar nu visează că ar putea avea o pensie care să se apropie măcar de 500 de euro, deşi suntem în Uniunea Europeană”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite