Mănăstirea Vodiţa şi-a serbat hramul

Mănăstirea Vodiţa şi-a serbat hramul

Mănăstirea Vodiţa FOTO Arhivă

Vineri, 17 ianuarie, mănăstirea Vodiţa şi-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prăznuirea Sfântul Antonie a început din seara zilei de joi, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească a început în jurul orei 09:⁰⁰, fiind săvârşită de Ierarhul mehedinţean.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim a prezentat viaţa şi activitatea Sfântului Antonie cel Mare, îndemnând credincioşii la rugăciune, avându-i model în rugăciune pe Cuviosul Antonie împreună cu Sfântul Nicodim. Răspunsurile liturgice au fost date de către protopsalţi ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Mănăstirea Vodiţa, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Sfântul Cuvios Nicodim, este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi este, de asemenea, primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom, după regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite în canoane de Sfântul Vasile cel Mare. 

Acest important aşezământ a fost încă de la începuturi o adevărată redută de apărare a credinţei ortodoxe în acest colţ minunat al României. A fost, de asemenea, un loc al educaţiei, un centru cultural de mare valoare.

Mănăstirea Vodiţa este situată la 8 km de oraşul Orşova şi la 18 de Drobeta-Turnu Severin, capitala judeţului. Mănăstirea din prezent a fost ridicată lângă ruinele fostei biserici construite de Sfântul Nicodim, ale cărei ruine se văd şi astăzi.

Ruinele mănăstirii ctitorite la 1370 de Sfântul Nicodim amintesc de frumuseţea acelui edificiu, de cea mai veche fundaţie voievodală din Oltenia. Cuviosul Nicodim a traversat Dunărea şi a decis să ridice pe valea pârâului Vodiţa un lăcaş de cult închinat Fecioarei Maria, care i se arătase în vis. „Mănăstirea Vodiţa a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniţei dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda. (…) Prima mănăstire de pe pământ românesc, cea de la Vodiţa a fost ridicată de Sfantul Nicodim după ce Maica Domnului i s-a arătat în vis. Ea i-a spus să treacă Dunărea şi să ridice o mănăstire La Cascade (…)”, se spune într-un volum dedicat Mănăstirii Vodiţa.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: