Mănăstirea Vodiţa şi-a serbat hramul

Mănăstirea Vodiţa şi-a serbat hramul

Mânăstirea Vodiţa FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

MănăstireaStrăvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veşminte de sărbătoare. Cinstitul aşezământ şi-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Vodiţa şi-a serbat hramul

Ştiri pe aceeaşi temă

Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi. Prăznuirea Sf. Antonie a început din seara zilei de luni, cu săvârşirea Slujbei Vecerniei. În ziua hramului, la Sfânta Liturghie arhierească răspunsurile stranei au fost date de către protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări, întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.

 

citeste totul despre: