Mânăstirea Vodiţa îşi sărbătoreşte hramul

Mânăstirea Vodiţa îşi sărbătoreşte hramul

Mânăstirea Vodiţa din Mehedinţi

Joi, 8 septembrie, cu prilejul sărbătorii ,,Naşterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodiţa îşi serbează hramul. Chemarea tainică a credinţei uneşte sufletele credincioşilor în rugăciune la slujbele oficiate la străvechea vatră monahală, cu ocazia zilei de sărbătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul praznicar va începe de miercuri seara, prin săvârşirea Slujbei de priveghere. În dimineaţa zilei de joi, credincioşii sunt poftiţi la un popas duhovnicesc, la Sfânta Liturghie săvârşită de către arhipăstorul plaiurilor mehedinţene, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

“Slujirea arhierească va fi plinirea slujirii soborului de preoţi şi diaconi, adunaţi de prin toate colţurile Eparhiei. Cântarea liturgică va fi asigurată de către o parte din membrii corului episcopal Kinonia”, spune Episcopia Severinului şi Strehaiei.

În Episcopia Severinului şi Strehaiei, mănăstirea Vodiţa si alte 13 biserici îşi serbează joi hramul.
Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: