Mama adoptivă a Sorinei: Mi-a povestit copila că o învăţau cum să se comporte în prezenţa noastră şi să refuze să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona Săcărin, mama adoptivă a Sorinei, a explicat, la Digi 24, cum s-a ajuns ca fetiţa de 8 ani să fie luată cu mascaţii din casa asistentului maternal în grija căruia se afla.

Deşi a declarat că imaginile abuzive care au şocat oamenii sunt tulburătoare, Ramona Săcărin este de părere că era singurul mod în care îşi putea lua acasă copilul care era deţinut ilegal de două luni. În plus, a dezvăluit că Sorina i-a povestit că familia în grija căreia se afla o învăţa cum să se comporte în prezenţa ei şi chiar a fost adus un executor judecătoresc care o învăţa cum să refuze să părăsească domiciliul. 

Principalele declaraţii ale femeii, la Digi 24.

„Ce s-a întâmplat vineri era nenecesar, dar nu se putea altfel. E rezultatul unei luni întregi în care noi, ca părinţi, am încercat să ne recuperăm copilul. Nu cred că există uşi la care să nu fi bătut pentru a încerca să recuperăm un copil reţinut ilegal. Era singura modalitate să se stopeze acest abuz emoţional la care era supus, spunându-i-se că părinţii lui o să-i facă nu ştiu ce rău.  

Aceste imagini au venit după nenumărate încercări ale autorităţilor de a o lua. I s-a spus zilnic că noi suntem americanii care au venit să o răpească pentru organe. Bineînţeles că nu avea cum să dorească să plece din curtea aia. Mi-a povestit Sorina că o învăţau cum să se comporte de fiecare dată în prezenţa noastră. Au adus până şi un executor judecătoresc care o învăţa despre cum să refuze să plece din casă“, a declarat mama adoptivă.  

Ramona Săcărin este de părere că cei care ar trebui învinovăţiţi pentru situaţia la care s-a ajuns este chiar Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului.

„Protecţia Copilului şi-a luat puţin mâinile de pe doamna asistent maternal, pentru că ea avea un fel de sprijin local al comunităţii de la Baia şi avea un comportament abuziv faţă de angajaţii Direcţiei încă de anul trecut. Doamna le trata pe angajatele Direcţiei care veneau să o verifice ca pe ultimii oameni. Încă de atunci trebuia să i se retragă atestatul. Ele ar trebuie să aibă procese de conştinţă despre cum a trebuit să scoată doamna procuror copilul din curte“. 

De altfel, ea a povestit că a remarcat schimbarea de comportament a fetiţei încă de la întâlnirile pe care le avea şi la care participa şi asistentul maternal. 

„Copila era foarte reţinută în prezenţa lor, era învăţată de acasă cum să se comporte, dar când asistenta maternală era dusă la distanţă ne jucam, râdeam“. 

Ce s-a întâmplat după ce Sorina a fost luată de procuroare cu forţa

„În momentul în care a ajuns cu noi în maşină, a fost OK. A mai plâns, că era sub şocul întmplării, dar apoi a fost OK. Ni s-a cerut, de către procurorul de caz, să mergem la Medicina Legală să vedem în ce stare este copila. 

Sorina este ca un copil normal care începe să-şi cunoască familia, e foarte curioasă, vrea să afle despre fiecare membru al familiei. E stabilă emoţional, am avut foarte multe conversaţii, am reuşit să mâncăm împreună, să facă baie. Am expus-o la un mediu calm, prietenos, să înţeleagă că este într-o familie. Face exact ce face un copil la el acasă“, a povestit mama adoptivă. 

Despre luarea brutală a fetiţei din casa asistenţilor maternali 

„Imaginile sunt tulburătoare. Felul în care încerc să mă uit la ele şi să o ajut să treacă peste acest moment, deşi ea nu a menţionat încă nimic despre această traumă, este să mă gândesc că trauma a durat câteva minute, dar în acea în fiecare zi auzea discuţii despre cum noi o s-o luăm şi o să-i furăm organele. Este o situaţie care era absolut necesară. Aveam un copil care de două luni era deţinut ilegal.

Doamna  a refuzat de două ori dreptul la prioritatea de a adopta, nu la dreptul de a adopta. Doamna putea să o adopte şi fără prioritate, că nu era aşa o coadă. A refuzat de două ori prioritatea şi nu şia folosit dreptul de a adopta timp de 5 ani, între 2013 şi 2018. Între timp s-a schimbat. A considerat că noi, venind din SUA, nu avem aşa mult timp şi energie pentru a ne lupta cu piedici locale pe care a reuşit să le folosească. 

O precedură care trebuia să dureze maxim două luni a durat un an din cauza piedicilor: inclusiv să formuleze o cerere de adopţie, după ce era deja în potrivire cu noi. Conform legii, nu mai era permis altei familii să intervină în procesul de adopţie“, a mai spus mama adoptivă. 

    

Pe aceeaşi temă:

Tatăl adoptiv al Sorinei: „Când am văzut că este de etnie romă am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil să ajungă la New York, unde culoarea nu conteaz㻓

Cum se descurcă Sorina cu noua mamă adoptivă. „Este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu“

Cum se apără procurorul acuzat că a bruscat fetiţa dată spre adopţie unei familii din SUA: „Nu am tras de copil, l-am atins uşor şi i-am vorbit calm“

Vlad Voiculescu, despre scandalul fetiţei luate cu mascaţii: Cei chemaţi să-i protejeze pe copii râneau pentru un partid, până de curând

Marian Godină, despre cazul fetiţei luate cu mascaţii: Diferenţa dintre mamă şi asistent maternal e salariul

  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite