Mai mulţi profesori din Mehedinţi şi-au primit salariile cu o întârziere de zece zile

Mai mulţi profesori din Mehedinţi şi-au primit salariile cu o întârziere de zece zile

Şcoala din Cireşu-Mehedinţi FOTO Arhivă

Dascălii din şapte şcoli din judeţul Mehedinţi şi-au primit abia marţi, 24 aprilie, drepturile salariale, cu o întârziere de 10 zile. Problema  s-a rezolvat pentru moment fiindcă această situaţie s-ar putea repeta şi luna viitoare, în condiţiile în care mai multe şcoli din Mehedinţi şi-au epuizat deja bugetul pentru salarii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorii, învăţătorii şi personalul nedidactic din Şviniţa, Eibenthal, Cireşu, Pădina, Poroina Mare, Şiroca, Godeanu au rămas fără salarii fiindcă şcolile unde sunt angajaţi au epuizat bugetul alocat de Ministerul Educaţiei pentru anul acesta.

Abia astăzi, 24 aprilie, şi-au primit salariile, după ce Ministerul Educaţiei a catadicsit să rezolve această problemă şi să vireze sumele necesare.

Liderul de sindicat al FSLI Mehedinţi, Ion Zoican, spune că ministerul cunoaşte situaţia acestor şcoli, care şi în anii precedenţi au rămas fără buget din cauza numărului mic de elevi, şi că trebuia să ia toate măsurile necesare din timp.

Practic, finanţarea de 4.300 de lei pe elev, stabilită de Ministerul Educaţiei, nu este suficientă, astfel, ajungându-se să se consume bani din fondurile de salarii în primele luni ale anului.

„Au venit sumele de bani de la Ministerul Educaţiei şi astăzi (24 aprilie) îşi primesc salariile. Noi sperăm ca luna viitoare să fie făcute din timp toate demersurile astfel încât să nu mai depăşim iar data de 14.
Ministerul Educaţiei cunoaşte această situaţie pentru că sunt unităţi mici, în zone izolate, care la costul standard pe elev nu li se ajung banii. Banii sunt puţini şi atunci ei merg în continuare din rezerva Ministerului Educaţiei. În fiecare an a fost această situaţie, aceste şcoli nu se pot încadra fiindcă acest cost este mai mic decât necesarul însă Ministerul Educaţiei păstrează o rezervă de bani.În anii trecuţi această rezervă se păstra la nivel de ISJ şi atunci când era cazul inspectoratul intervenea şi nu se bloca niciodată plata, dar anul acesta Ministerul fiind responsabil cu bugetul s-a mişcat greu”, a declarat Ion Zoican.

Situaţia ar putea deveni mai complicată luna viitoare când mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi îşi epuizează bugetul alocat pentru salarii şi vor fi nevoite să stea cu mâna întinsă la Ministerul Educaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările