Mafia din pieţele agroalimentare din Turnu Severin. Cum se încasează taxele: “Domnule, astăzi am trimis varză către Primărie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PIaţa Crihala din Turnu Severin FOTO Corina Macavei
PIaţa Crihala din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Mafia pieţelor agroalimentare din Drobeta Turnu Severin nu a fost niciodată deranjată în ultimii 15 de ani de autorităţile locale. Mici controale ale poliţiei naţionale ori locale au fost singurele acţiuni făcute de ochii lumii, în cele mai multe cazuri sancţionaţi fiind doar micii producători agricoli şi nicidecum bişniţarii care controlează pieţele.

Banii şi relaţiile fac legea în pieţele agroalimentare din Drobeta Turnu Severin, unde producătorii agricoli autentici cu greu găsesc o masă liberă din cauza speculanţilor care au pus monopol pe tarabe. Autorităţile sunt complice la această situaţie, iar oamenii simpli preferă să se lase păgubaşi, să vândă marfa la preţuri de nimic, iar singurii care se îmbogăţesc din această afacere sunt cei care comercializează produsele. În plus, în Piaţa Mircea, sub ochii poliţiştilor care au acolo un post, vânzătorii de ţigări netimbrate îşi comercializează nestingheriţi marfa. Din când în când, se fac mici controale şi sunt luaţi la bani mărunţi ţăranii la certificatul de producător ori alte documente justificative. 

Lucrurile grave care se petrec sub acoperişul acestor pieţe nu au fost însă niciodată cunoscute, deşi există atâtea instituţii ale statului care au obligaţia să facă ordine aici. Abia acum, un control al unor consilieri locali au scos la lumină fapte extrem de grave. Dar nici măcar acum în ultimul ceas organele de ordine nu s-au autosesizat …

Solicitarea directorului Serviciului Public Administraţia Pieţelor din subordinea Primăriei Turnu Severin, Virgil Tudorică, de a majora taxele cu 50 la sută a ridicat semne de întrebare consilierilor locali, care au propus constituirea unei comisii care să analizeze situaţia economică a acestui serviciu. Cu ocazia acestor verificări au ieşit la lumină mai multe nereguli.

consilierul local alin budulan FOTO Corina Macavei
„Avem un caz de evaziune evident, am constatat că de la pieţari se încasează mult mai puţin decât numărul real al meselor. Nu că oamenii nu vor să plătească, dar li se cere să nu plătească 8 lei pe masă, ci 4 lei, dar fără bonuri sau li se cer produse care se duc către Primărie. Chiar atunci când am intrat în piaţă am cerut să vedem bonurile care se plătiseră în ziua respectivă şi o doamnă a spus că <<Domnule, astăzi am trimis varză către primărie>>. Mie mi s-au tăiat picioarele când am auzit”

a declarat consilierul local Alin Budulan, care a făcut parte din comisia de verificare.

Concret, într-un raport întocmit la finele acestui control, semnat de consilierii locali Alin Budulan şi Cristian Anuţa, se arată că: „În data de 1 noiembrie 2015 în situaţiile de încasări apar 59 de mese dintr-un total de 271 de mese, iar la numărătoarea fizică s-au găsit 239 de mese ocupate. (...) În data de 2 noiembrie, la Piaţa Crihala erau 38 de mese facturate şi 249 ocupate. Din situaţiile de încasări pe ultimele 10 luni de funcţionare rezultă că numărul meselor facturate este aproximativ identic cu cel din zilele de 1 şi 2 noiembrie cu o marjă de +/- 10 mese, prezumând în data de 1 noiembrie 2015 un prejudiciu de 808 lei în Piaţa Mircea şi 1440 lei în Piaţa Crihala, iar în 2 noiembrie 2015 – 1424 lei în Piaţa Mircea şi 1688 lei în Piaţa Crihala”.

Vicele Cîrjan cere demisia directorului Tudorică

Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, spune că în acest caz există indicii clare că la mijloc sunt fapte de corupţie şi din acest motiv cere demisia directorului Virgil Tudorică:

„Sunt suspiciuni rezonabile de fapte de corupţie, având în vedere că doi colegi consilieri şi-au asumat prin semnătură un raport care constată nereguli majore. De aceea eu solicit public demisia directorului de la Pieţe, mi se pare inacceptabilă atitudinea domniei sale faţă de cetăţeni, iar dacă nu îşi dă demisia va trebui pusă în discuţie foarte serios demiterea acestuia prin orice cale legală posibilă. Este pus în funcţie de primarul Gherghe, menţinut în funcţie de primarul Gherghe şi aş putea adăuga că ceea ce se întâmplă la administraţia Pieţelor este reprezentativ pentru administraţia Gherghe din ultimii ani”.

„Eu nu mă consider vinovat”

De cealaltă parte, directorul Administraţiei Pieţelor din Drobeta Turnu Severin, Virgil Tudorică, respinge acuzaţiile şi explică cum stau lucrurile şi cum se încasează taxele în pieţele severinene.

image

„Problema este că domnul Budulan îşi face campanie electorală pe aceste pieţe. Nu este în total adevărat, eu nu zic că s-au încasat toate taxele sută la sută pentru că pieţele sunt închise marfa se păstrează, se păzeşte şi omul dacă e plecat nu poţi să îi iei în ziua aceea taxa, o iei a doua zi sau când vine. Niciodată nu o să se încaseze sută la sută, nu poţi să iei 8 lei unei femei care vine cu autobuzul de la Cerneţi şi că vinde câteva fire de mărar uscat. Deci, piaţa Severinului este complexă, nu e ca la cinematograf, ai intrat la film, ai plătit şi gata s-au încasat banii”, spune Virgil Tudorică. Dacă este să-şi asume vreo vină acesta spune că ar fi trebuit să fie mai drastic cu angajaţii din subordine, dar şi cu comercianţii care refuză să plătească taxele: „Eu nu zic că noi nu suntem de vină, eu sunt de vină, că eu trebuia să ţin angajaţii ca la armată şi eventual acolo unde nu vor să plătească să chem poliţia locală pentru că oamenii atunci când e vorba de bani nu plătesc. A văzut şi domnul Budulan că a fost la o bătrână care avea trei mese şi nu a vrut să plătească. Eu nu mă consider vinovat , nu am băgat un leu în buzunar în viaţa mea, eu am un singur apartament şi o maşină, de aceea nu vreau să-mi dau demisia.

7 casieri la Piaţa Mircea

În acelaşi raport întocmit de consilierii locali se mai arată că numărul de personal din cadrul Administraţiei Pieţelor este supradimensionat pentru activitatea desfăşurată, respectiv 46 de angajaţi pentru 3 locaţii, fondul de salarizare fiind de 80.000 de lei/lunar. La Piaţa Mircea sunt angajaţi 7 casieri ale căror atribuţii exclusive sunt de verificare a celor 300 de mese, la Piaţa Crihala sunt 3 casieri pentru 271 de mese, iar la Târgul Veterani – 4 casieri. În plus, consilierul local Alin Budulan consideră că menţinerea în funcţie a lui Virgil Tudorică este ilegală, în condiţiile în care acesta este pensionar de trei ani de zile şi postul de director nu a fost scos la concurs. “Domnului director Tudorică i s-a prelungit direct printr-o decizie a domnului primar Gherghe, în mod abuziv, încălcând legea, contractul de muncă atunci când a ieşit la pensie, fără ca domnul primar să ceară organizarea unui concurs”, spune Alin Budulan.

image

În opinia consilierilor locali, instalarea unui sistem de monitorizare a celor trei puncte de lucru, cu acces liber la internet pentru orice cetăţean ar elimina în acest mod posibilitatea evitării taxelor stabilite. Rămâne de văzut dacă şi ceilalţi consilieri locali şi Primarului Ceverinului vor achiesa la propunerea celor doi consilieri locali având în vedere că unii dintre ei, în ultima şedinţă extraordinară de Consiliu Local, au invocat diferite pretexte pentru a evita luarea unei decizii clare în privinţa instaurării legalităţii în pieţele severinene.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite