Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a dispus un control la Mehedinţi: “Aproape un milion de euro au fost aruncaţi pe malul apei în loc să avem o lucrare care să apere localitatea Şişeşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Varga discută la faţa locului cu patronul firmei care a executat lucrarea FOTO Corina Macavei
Lucia Varga discută la faţa locului cu patronul firmei care a executat lucrarea FOTO Corina Macavei

Furia naturii a scos la iveală indolenţa şi complicitatea autorităţilor cu băieţii deştepţi ai Mehedinţiului. Firma lui Costi Isvoranu, unul din milionarii judeţului Mehedinţi, abonat la lucrările pe bani publici, va trebui să refacă lucrările de regularizare ale râului Coşuştea, dar şi să răspundă în faţa legii pentru modul cum a cheltuit aproape un milion de euro.

Precipitaţiile abundente căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Mehedinţi au umflat apele râului Coşuştea, care au mâncat din mal peste 10 hectare de teren agricol la Şişeşti. Culmea este că pe acest râu s-au efectuat lucrări de regularizare tocmai cu scopul de a proteja malurile de astfel de fenomene. Şi pentru aceste lucrări de amenajare a cursului inferior al râului Coşuştea Mare, comandate de Direcţia Apelor “Jiu”, s-au cheltuit aproape 1 milion de euro, banii fiind asiguraţi datorită unei finanţări venite din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din 2010 când au început lucrările de regularizare, localnicii din Şişeşti au făcut zeci de sesizări la toate autorităţile abilitate prin care semnalau faptul că nu sunt efectuate cu profesionalism. Nimeni nu i-a luat însă în seamă.

“Apele Române şi-au bătut joc de comuna Şişeşti. Au luat balastru şi l-au dus acolo la firma lor şi au lăsat râul Coşuştea în pajişte. Uitaţi cum fug malurile, dacă rupe apa poate să ajungă la casa mea. Am rămas ai nimănui”, ne-a spus Ioan Pora, un localnic din Şişeşti. “De când au început-o le-am spus că nu e bine ceea ce fac pentru că această Coşuşte a fost de 4-5 metri maxim lărgimea. Nu aveau nevoie decât să o cureţe în mijlocul interiorului. Dacă de sute de ani nu a inundat case, nu a inundat câmp, nimic, nici acum nu inunda. Dar au distrus malurile de protecţie, au fost plantaţii de pomi, pe care le-au tăiat. E problema că intră în sat, e o lucrare făcută de analfabeţi în domeniu”, spune Iulian Daia, un alt localnic revoltat din Şişeşti.

Ceea ce numai în România se poate întâmpla este că “era mai bine înainte de îndiguire”, adică mai bine înainte de a se cheltui aproape un milion de euro. O spune şi primarul comunei Şişeşti, Marian Răducan, care la fel ca şi localnicii susţine că niciodată nu a fost luat în seamă de autorităţi.

“Era mai bine înainte de îndiguire. Malurile din stânga şi dreapta râului erau plantate cu pomi, care aveau vârsta de 40-50 de ani. O parte dintre lucrări care sunt refăcute erau îndiguite încă dinainte de 1989 cu plase de sârmă şi cu piatră, alte erau refăcute în 2003, în 2004. După anul 2010 când au început aceste lucrări practic s-a tăiat întreaga vegetaţie forestieră , s-a distrus fauna, ecosistemul, s-a ridicat întreaga masă de balastru şi nisip şi tot ce era bun. Iar dezastrul pe care îl vedem acum este efectul a trei inundaţii care au avut loc în perioada 2011-2013. Dacă locuitorii comunei Şişeşti au acceptat la început această lucrare crezând că este mai bine, în momentul în care au văzut că se taie arbori au început să sesizeze Apele Române. Noi nu suntem în posesia proiectului, au refuzat să ne pună la dispoziţie proiectul, iar efectele sunt dezastruoase şi dacă nu se intervine cât mai curând consdier că va fi mult mai grav atât pentru locuinţe, care niciodată nu au fost în pericol până la începere lucrărilor dar există posibilitatea ca râul Coşuştea să schimbe cursul şi să asistăm undeva la 2000 de hectare inundate sau chiar distruse”, a declarat primarul comunei Şişeşti.

La sesizarea primarului, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga a venit joi seară la Şişeşti pentru a vedea la faţa locului modul cum au fost efectuate lucrările de regularizare ale râului Coşuştea.

„Aceasta nu este o lucrare hidrotehnică, e o bătaie  de joc. Aproape un milion de euro practic au fost aruncaţi pe malul apei în loc să avem o lucrare care să apere localitatea. De luni (nr 8 aprilie) va veni aici o echipă care din punct de vedere tehnic , dar şi din punct de vedere juridic va analiza toate contractele, toate documentele, toate devizele şi în cazul în care se constată că au fost implicaţi, inclusiv reprezentanţi din partea autorităţilor, vinovaţii vor plăti împreună cu cei care au făcut consultanţa şi execuţia. Aştept această expertiză, sper să o am cât mai repede ca să putem dispune constructorului să refacă lucrările. Apele Române nu au făcut recepţia la această lucrare, înseamnă că există din partea lor sesizate nereguli  şi aceste nereguli trebuiesc îndreptate de către constructor. Aici este după părerea mea caz penal. A venit domnul primar la mine, mi-a arătat pozele nu mi-a venit să cred, 1 milion de euro a fost aruncat pe apa sâmbetei”, a declarat la Şişeşti, Lucia Varga.

Singura explicaţie pe care afaceristul Costi Isvoranu i-a oferit-o ministrului delegat Lucia Varga a fost aceea că firma sa, Alpha Construct Sistem, a respectat proiectul şi indicaţiile firmei de consultanţă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite