Legea uceniciei discutată cu angajatorii severineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii AJOFM Mehedinţi au prezentat patronilor, din Drobeta Turnu Severin, moficările aduse legii care reglementează pregătirea tinerilor

  Ucenicul este tânărul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani care învaţă sau „fură” meserie de la mentor.

El află tainele unei meserii într-un an sau trei, în funcţie de ocupaţia aleasă, iar agentul economic îi poate impune, în convenţia încheiată, o clauză care îl obligă să  continue activitatea ca şi angajat la firma unde a efectuat perioada de practică, în acelaşi domeniu, pe o anumită perioadă.

Uceniul primeşte salariu şi are drepturi şi obligaţii faţă de cel care îl instruieşte. Toate aceste lucruri  au fost  aflate de agenţii economici, din Drobeta Turnu Severin, care au participat  la o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 

Reprezentanţii AJOFM Mehedinţi încearcă să-i determine pe angajatori să  pregătească tinerii fără specializare. 

„Vrem să aducem meseriile uitate în prim plan, nu avem un croitor care ştie să-şi facă un costum de la A la Z, avem confecţioneri îmbrăcăminte, unul ştie să facă o mânecă, altul o butonieră, dar nici vorbă de un produs finit”, a declarat Gheorghe Florescu, director adjunct la AJOFM Mehedinţi.
 

Pentru fiecare persoană instruită, patronul primeşte o subvenţie de 300 de lei, dar la finalul stagiului de ucenicie trebuie să înapoieze banii la agenţie dacă tinerii nu trec examenul de calificare. În acest moment pe piaţa muncii, din spusele angajatorilor, muncitorii calificaţi sunt puţini.

„Nu au gram de experienţă şi se sperie când sunt puşi să facă ceva, ia un sudor cu calificare şi nu îl poţi folosi, nu a pus mâna în viaţa lui pe un aparat de sudură, practică nu se mai face în şcoli, se dau nişte diplome de calificare de care ei habar nu au”, a declarat  Delia Avram, unul din angajatorii prezenţi.

 


Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite