Lecţia Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti, despre cum se găteşte impecabil delicioasa peltea de coacăze

Lecţia Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti, despre cum se găteşte impecabil delicioasa peltea de coacăze

Peltea de coacăze FOTO Reţete Merişor

Pelteaua de coacăze este delicioasă şi se prepară foarte uşor. Vă propunem aici o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingredinte:  1,5 kg coacăze, 1 kg zahăr

Mod de preparare:

Zeama pentru pelteaua de coacăze se poate obţine în două feluri:

1 Se spală coacăzele şi se pun pe o sită să se scurgă. Nu se desfac boabele de pe cotor. Se îndepărtează numai cele stricate, iar restul se sfărâmă cu mâna într-un castron. Se storc apoi, câte puţin odată, printr-o pânză deasă. Drojdia rămasă se umezeşte cu puţină apă şi se mai stoarce ca să iasă toată zeama. Se lasă să se limpezească, se trece din nou printr-o pânză şi se pune la fiert cu zahărul.

2. Se spală coacăzele, se desfac boabele de pe cotoare şi se pun într-o cratiţă cu puţină apă. Se fierb un sfert de oră la foc foarte mic, mişcând cratiţa din când în când, până încep boabele să se moaie. Se răstoarnă totul pe o sită deasă, deasupra unui castron, sau se trec printr-o pânză, lăsând să se scurgă încet. Se lasă să se limpezească.

Zeama obţinută într-unul din felurile arătate mai sus se măsoară şi se pun într-o tingire cu zahăr, în proporţie de 1 kg de zahăr la 1 litru zeamă bine limpezită. Se ţine la foc foarte mic, amestecând, până se topeşte tot zahărul. Se pune apoi pe foc iute şi se ia spuma cu grijă de câte ori se ridică. Se lasă să fiarbă până se leagă ca pentru şerbet. Se încearcă dacă este gata punând puţină pe o farfurioară. După ce s-a răcit, se desparte pelteaua cu linguriţa în două, formând o cărare. Dacă cele două părţi nu se reunesc la loc, pelteaua este gata.

În acest timp, tingirea se dă la o parte, ca să nu mai fiarbă pelteaua. Când este prea legată pelteaua devine cleioasă. Se toarnă fierbinte în borcane, având grijă să învelim borcanul, dacă este de sticlă, cu cârpă udă ca să nu se spargă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: