ION BRICĂ a înființat fanfara militarilor pensionați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A îmbinat disciplina cu muzica, astfel că a ajuns să cânte în marile fanfare militare ale țării. Întors în Severin și pensionat, nu a putut sta departe de muzică, înființând o fanfară de protocol, unde și-a cooptat foștii colegi.

Ion Brică și-a urmat talentul muzical și a ajuns să cânte în numeroase fanfare din țară. Pasiunea sa pentru disciplină și pentru uniformă l-a îndreptat către Școala Militară.

„Practic, nu mi-am ales eu cariera. Înclinațiile mele spre artă și pasiunea pentru disciplină au condus către cariera de muzician și militar. Încă din copilărie, părinții mei au observat că sunt înzestrat cu talent muzical, așa că m-au dus la un profesor particular. Am studiat vioara, pentru ca apoi, la vârsta de doar 14 ani, să merg la București, la Școala Militară de Muzică. Țin minte că erau doar două astfel de școli în Europa, la aceea vreme: cea de la București și încă una în Polonia. Am studiat acolo timp de 5 ani, clarinetul ca instrument de bază și vioara ca instrument secundar. Bineînțeles, am studiat și alte instrumente precum saxofonul sau pianul”, ne spune artistul.

„Fiind militar de carieră, am învățat ce înseamnă disciplina și respectul. Acesta a fost și  unul din motivele pentru care mi-a plăcut foarte mult cariera mea. Am fost înconjurat de oameni cu care puteai să te înțelegi fără probleme, spre deosebire de vremurile de acum, când oamenii sunt mult mai egoiști și lipsiți de respect. Un mare avantaj al acestei școli a fost și acela că aveam acces la marile spectacole, mergeam la Operă, vedeam piese de teatru sau luam parte la concertele marilor muzicieni ai vremii”, continuă muzicianul.

A înființat fanfara pensionarilor
După finalizarea studiilor, au început concertele, ca membru în diverse fanfare.

„După școala militară am făcut parte din mai multe fanfare militare din București, Cluj, Dej și Severin. La Dej am cântat timp de aproape 10 ani, am făcut cor de soldați și organizam diferite concerte cu fanfara. În Severin am stat în fanfara grănicerilor timp de 20 de ani. În plus, făceam două ore pe săptămână cântec ostășesc și participam la diferite evenimente culturale”, povestește artistul.

În prezent se ocupă de fanfara de pensionari, pe care a înființat-o chiar el. „Având în vedere faptul că cele două fanfare din Severin s-au desființat, m-am gândit să înființez eu una. I-am adunat pe toți subofițerii care cântau în fanfara militară din oraș, acum pensionați ca și mine și am reușit să formăm un grup unit.  Mi-a venit această idee, mai ales că noi militarii ne pensionăm devreme și încă mai avem energie pentru a face multe lucruri. Am reușit să strâng 7-8 băieți, după care, cu timpul, fanfara noastră s-a mărit la 14 persoane”, ne spune muzicianul.

Fanfara condusă de el cântă la evenimente solemne, festivități sau celebrări naționale. De asemenea, asigură fondul muzical la ceremoniile de depunere a coroanelor de flori. În momentul de față, este singura fanfară de protocol din Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite