Investiţiile ineficiente şi supraîndatorarea au dus la insolvenţa Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, reprezentantul firmei de insolvenţă “Tudor şi Asociaţii”, Ion Tudor, a dat publicităţii raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa RAAN.

Una din principalele cauzele care au dus regia în pragul prăpăstiei sunt investiţiile ineficiente şi în acest sens a dat exemplul contractului privind „Instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii” la Sucursala Romag Termo (Termocentrala de la Halânga). Valoarea estimată a acestei lucrări în data de 13.08.2008, când s-a şi aprobat în Guvern, a fost de 172.603.323 lei. “Pe parcursul execuţiei lucrărilor prevăzute în contractul iniţial, pe baza dispoziţiilor de şantier şi a Notelor de constatare încheiate între beneficiar, proiectant şi executant, au fost încheiate mai multe acte adiţionale de lucrări suplimentare care au mărit valoarea la 341.173.334,98 lei fără TVA”, precizează administratorul judiciar Ion Tudor.

Se arată aşadar că valoarea lucrării s-a dublat în timp, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei pentru efectuarea instalaţiei, SC Confort SA Timişoara – Hydrosistem Projesct A.S. a obţinut-o cu preţul de 165.381.830 lei în data de 18.02.2009 şi ar fi trebuit să o termine în 36 de luni, adică în luna februarie a anului 2012. Instalaţia este nefinalizată în prezent în condiţiile în care până acum s-au facturat şi acceptat la plată lucrări în valoare de 274.417.361 lei fără TVA. Aşa se face că vor fi necesare lucrări suplimentare pentru finalizarea investiţiei şi o nouă decalare a termenului de predare, dar şi un nou executant, deoarece Confort S.A. Timişoara a intrat în procedura de faliment.

Alte cauze care dus la starea de insolvenţă ar mai fi şi: neîncasarea creanţelor provenite în cadrul Sucursalei Romag Termo şi care constau în energie termică facturată către persoane fizice şi juridice, neîncasarea creanţelor care constau în energie electrică facturată, dar şi faptul că în ultima perioadă principalul produs finit al RAAN şi anume apa grea, se află constituit ca şi stoc la nivelul Regiei, ajungând la data de 30.06.2013 să valoreze 294.666.915 lei.

Raportul întocmit de societatea de insolvenţă arată că datoriile totale ale RAAN au cunoscut o evoluţie crescătoare în anul 2012 şi în prima jumătate a anului 2013. Astfel, dacă în 31.12.2011, datoria totală a companiei era de 667.141.509 lei, la data de 30.06.2013 a ajuns la 924.023.593 lei. În anii 2010 şi 2011, RAAN a acumulat datoriile provenite de la furnizorii neachitaţi, iar la data de 31.12.2013 apar, pe lângă datoriile către furnizorii neachitaţi şi obligaţii restante către bugetele locale. În data de 30.06.2013 apar şi obligaţii restante către bugetul asigurărilor de stat şi sociale, constând în obligaţii restante către bugetele locale şi credite bancare nerambursate la scadenţă.  La momentul intrării în procedura de insolvenţă, Regia avea, potrivit asociatului coordonator, Ion Tudor, creanţe totale în valoare de 200 milioane de euro.  În perioada următoare administratorul judiciar trebuie să întocmească planul de reorganizare a unităţii.

În acest raport se mai arată că „în momentul de faţă există anchete în derulare de către organele de control ale statului, având ca obiect investiţii şi tranzacţii realizate de către RAAN”.

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie a.c., păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Citiţi şi:

RAAN are la dispoziţie doar un an pentru a evita falimentul

Ministrul Constantin Niţă: Responsabilii de jaful de la RAAN vor fi trimişi la Parchet

Cum intră la apă industria de apă grea

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite