România riscă o amendă usturătoare de la UE pentru poluarea provocată de Termocentrală de la Halânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului şi şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat, joi, la Drobeta-Turnu-Severin că până la data de 30 septembrie a.c., România va trebui să ofere Comisiei Europene soluţii de rezolvare a problemelor de mediu de la Termocentrala din Mehedinţi.

Problemele grave de mediu de la Termocentrala de la Halânga, cea care asigură aburul tehnologic necesar Combinatului de Apă Grea, dar şi termoficarea municipiului Drobeta-Turnu-Severin, sunt legate de depăşirea limitelor de dioxid de sulf.

„România este în procedură de infringement în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor Directivei la Romag-Termo . Este vorba de depăşirea limitelor de dioxid de sulf, suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu cât şi cu conducerea nouă a RAAN-ului să găsim o soluţie astfel încât să putem să răspundem Comisiei  până la data de 30 septembrie de măsurile de care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii, vom vedea cum împreună vom gestiona aceste situaţii în aşa fel încât să putem să ieşim din infringement”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului: sănătatea cetăţenilor înainte de infrigement

Dincolo de monitorizarea Uniunii Europene şi a sancţiunilor pe care România le poate primi în cazul în care nu va rezolva problemele de mediu de la Romag-Termo, în opinia ministrului Rovana Plumb rămâne problema sănătăţii cetăţenilor care locuiesc în apropierea Termocentralei.

„Din punctul meu de vedere ca om politic şi ca cetăţean dacă vreţi, poate mai puţin important este infrigementul în momentul de faţă – nu avem sancţiuni pecuniare, este vorba de anumite clarificări pe care să le transmitem Comisiei, ci e vorba efectiv de sănătatea cetăţenilor. Preocuparea noastră la nivelul Ministerului Mediului este, în primul rând, să respectăm şi să protejăm sănătatea cetăţenilor, iar în al doilea rând este aceea de a respecta angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare. Domeniul Mediului este singurul domeniu care este reglementat în proporţie de 100 la sută de către Uniunea Europeană prin diversele acte normative. Ori atunci când vorbim de directive, nerespectarea unei directive conduce la această procedură de încălcare a anumitor prevederi ale Directivei, infringementul care presupune dacă se ajunge la Curtea Europeană de Justiţie anumite sancţiuni”.

Concret, emisiile de dioxid de sulf ale Termocentralei de la Halânga sunt de 10 ori mai mari decât limitele admise. „În ceea ce priveşte depăşirea limitelor de dioxid de sulf este o depăşire de 10 ori mai mare faţă de limita admisibilă ori dacă vedem acest lucru trebuie să luăm în calcul neapărat soluţii rapide astfel încât să nu afectăm în niciun fel sănătatea cetăţenilor”, a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb (foto dreapta).

image

Autorizaţie de mediu expirată, dispensă de la Minister

Autorizaţia integrată de mediu a unităţii a expirat la sfârşitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.
Evaluată iniţial la aproape 140 de milioane de lei, instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la Termocentrala de la Halânga a sărit la nu mai puţin de 361,3 milioane de lei. Lucrarea a fost adjudecată de societatea comercială Confort SA aparţinînd milionarului Georgică Cornu.

Investiţia a fost programată a se derula pe o perioadă de trei ani, execuţia lucrărilor demarând în 2009 şi urmând a fi terminată în 2012. Dar lucrările sunt întârziate. Oficialii RAAN au spus că ea a fost întârziată din cauze "obiective, date de caracterul ei de investiţie nouă, care nu a mai fost realizată în ţară, având concepţie cehă". Mai mult decât atât, potrivit RAAN, spulberarea cenuşii din depozit va putea fi eliminată după circa 1,5-2 ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei, perioada necesară pentru acoperirea completă a suprafeţei depozitului de circa 150 de hectare cu zgură şi cenuşă în şlam dens.

Pe aceeaşi temă:

Termocentrala de la Halânga a fost amendată cu 50.000 de lei pentru poluarea cu cenuşă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite