FOTO Peisaj dezolant la Dubova. Cum a scăzut fluviul în Clisura Dunării după golirea lacului de acumulare de la Orşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dunare scazuta la dubova FOTO Alexandra Georgescu

La Dubova, o localitate din Clisura Dunării, în locul unde în mod obişnuit este apă, acum poţi merge cu picioarele. În malul secat au rămas doar trunchiuri de copaci, crengi şi alte gunoaie, iar multe dintre ambarcaţiunile acostate sunt acum pe uscat.

Turiştii care au umplut pensiunile din Dubova în minivacanţa de Rusalii au fost dezamăgiţi de aspectul dezolant al Dunării, mai ales că mulţi dintre ei abia aşteptau să facă o baie în fluviu. Au fost nevoiţi să se îndrepte spre piscine, iar alţii s-au plimbat pe malul secat făcând haz de necaz.

„Nu în fiecare zi ai ocazia să te plimbi într-un loc unde în mod normal curge Dunărea. Dacă nu ar fi aceste gunoaie ar fi chiar super”, a spus un turist din Bucureşti.

Au fost şi turişti care au renunţat la cazare şi s-au îndreptat spre alte locuri, atunci când au ajuns în zonă.

dunarea la dubova FOTO Alexandra Georgescu

Pentru că a fost alertă pe Dunăre şi în aşteptarea unei viituri puternice, nivelul lacului de acumulare de la Orşova a fost golit cu circa cinci metri, iar Dunărea a scăzut în amonte de Porţile de Fier, pe Clisură, unde s-a retras cu 5-6 metri de la malurile iniţiale.

"În anul 1965, când a fost dată în funcţiune hidrocentrala de la Porţile de Fier I, cele două părţi, româno-sârbe, au încheiat un protocol care prevede că atunci când debitul Dunării depăşeşte 11.000 mc/s, cota apei din lacul de acumulare de la Porţile de Fier să scadă cu 63 de metri faţă de nivelul cotei Mării Adriatice. Asta pentru că există pericolul să fie inundată partea sârbă, până la Belgrad", a precizat inginerul şef Adrian Drăghici de la Apelor Romane Mehedinţi. 

dunarea la dubova FOTO Alexandra Georgescu

Situaţia se va remedia în zilele următoare pentru că pericolul de pe fluviu a trecut, iar hidroenergeticienii de la Porţile de Fier I au început să umple lacul de acumulare de la Orşova.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 16.06.2019, ora 07.00 – 23.06.2019, ora 07.00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 7.600 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Galaţi - Tulcea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite