Episcopia Severinului şi Strehaiei publică în premieră cea mai bogată colecţie de folclor din Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Severinului şi Strehaiei va publica cu fonduri de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) două cărţi extrem de importante pentru cultura muzicală românească.

Instituţia eclesială mehedinţeană va retipări pentru prima dată, după 160 de ani, o importantă operă de muzică bizantină, “Anton Pann, Noul Anastasimatar”, care poate fi folosită atât în cultul bisericesc zilnic, cât şi în scop didactic, aşa cum o recomandă chiar autorul, poate cel mai notoriu compozitor de psaltichie din secolul XIX. Coordonatorul proiectului este arhidiaconul Cătălin Ţăruş, compozitor de psaltichie şi inspector în cadrul Sectorului Învăţământ şi Tineret al Centrului eparhial.

“Proiectul de faţă îşi propune reintroducerea în circulaţie a unei opere muzical-religioasă de mare importanţă culturală şi liturgică din prima jumătate a secolului XIX, aparţinând lui Anton Pann. Această lucrare a fost tipărită în anul 1854 cu puţin timp înainte de moartea lui Anton Pann, anul acesta împlinindu-se 160 de ani de la trecerea sa la Domnul. Dorim prin reeditarea acestui Nou Anastasimatar a lui Anton Pann să marcăm cei 160 de ani de la prima sa tipărire şi să celebrăm aşa cum se cuvine pe marele nostru înaintaş”, a spus arhidiaconul Cătălin Ţăruş.

Colecţie de cântece vechi olteneşti

În acelaşi timp, organizaţia non-profit Asociaţia Fiii Lupşei, va da la lumină, în premieră, cea mai bogată colecţie de folclor din Oltenia, notată cu ajutorul muzicii psaltice. Potrivit preşedintelui asociaţiei, Mihai Corcodel, doctorand în muzică bizantină, cartea ce se va tipări în urma acestui proiect editorial, “Ştefan Basilescu, Cântece vechi olteneşti”, constituie un omagiu adus culegătorului şi autorului manuscrisului care stă la baza viitoarei tipărituri. Astfel, pasionaţii de folclor autentic românesc vor regăsi în paginile cărţii aproximativ 200 de melodii vechi, notate atât în sistem neumatic (psaltic) cât şi în cel guidonic, occidental, cunoscut îndeobşte.

“Se încearcă prin proiectul respectiv să se scoată la lumină cea mai bogată colecţie de folclor muzical-oltenesc pe notaţie bizantină din Oltenia. Manuscrisele aparţin învăţătorului şi teologului Ştefan Basilescu, un intelectual din mediul rural, care s-a născut şi a murit în comuna natală Tălpaş-judeţul Dolj, cel mai nordic punct al judeţului Dolj. Manuscrile cuprins un număr de aproximativ 183 de melodii, toate adunate de pe teritoriul Olteniei, multe din judeţul Mehedinţi, aşa cum denotă şi din analiza toponimică a melodiilor respective, valoarea lor este inestimabilă”, a spus Mihai Corcodel.

Lansarea oficială a celor două publicaţii va avea loc pe 14 noiembrie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite