Diploma militară din 1 aprilie 179 descoperită la Drobeta, expusă la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Diploma militară din 1 aprilie 179 descoperită la Drobeta, expusă la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

FOTO Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

La Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin este expusă zilele acestea diploma militară din 1 aprilie 179 descoperită la Drobeta, un document extrem de important.


Diploma de la Drobeta din 1 aprilie 179 este singura diplomă din Dacia romană posterioară reformei militare şi administrative operate aici de împăratul Marcus Aurelius în anul 168. În urma acestei reforme sunt păstrate Dacia Porolissensis, Dacia Superior şi Dacia Inferior, dar ele sunt supuse autorităţii unui singur guvernator, de rang consular (legatus Augusti pro praetore sau consularis trium Daciarum), cu sediul la Apulum.

În paralel, Dacia Porolissensis, Dacia Apulensis şi Dacia Malvensis sunt circumscripţii financiare, în fruntea cărora se află câte un procurator financiar.

Constituţia din 1 aprilie 179 a fost dată pentru trupele auxiliare ale Daciei Superior, şi anume pentru două ale, douăsprezece cohorte şi o vexillatio peditum singularium Britannicianorum. Ele se aflau sub autoritatea lui Publius Helvius Pertinax, unul dintre cei mai mari generali ai secolului II şi viitor împărat.

El guverna toate cele trei provincii dacice. Diploma de faţă este acordată unui militar, Ulpius Herculanus, din cohors III Campestris, staţionată la Drobeta. După lăsarea la vatră, el a rămas pe loc la Drobeta, în aşezarea civilă. Cum cohors III Campestris se afla la Drobeta şi făcea parte din armata Daciei Superior, este acum pe deplin dovedit că Drobeta aparţinea Daciei Superior.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: