De unde provine expresia „mare cât o zi de post“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim cu toţii că postul înseamnă o perioadă de restricţii, în care credincioşii nu consumă alimente de provenienţă animală, carne, lapte, ouă, peşte. Unii credincioşi ţin chiar şi post negru, când nu se mănâncă şi nu se bea nimic.

Preotul Alexandru Stănciulescu Bârda, de la Parohia Malovăţ (Mehedinţi), este de părere că tocmai persoanele care nu sunt obişnuite să ţină post sunt cele care înţeleg cel mai bine expresia “mare cât o zi de post” fiindcă, neobişnuite cu aceste restricţii, li se pare o zi de post foarte lungă şi aşteaptă ca aceea zi să se termine cât mai repede.

Expresia nu poate fi atribuită cuiva anume, este o expresie din popor, adaugă şi etnograful severinean Vasile Şişu.

Şi prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, unul dintre cei mai cunoscuţi lingvişti români, spune că una dintre comparaţiile atribuite, în demersul didactic, ca aparţinându-i lui Coşbuc, din “Iarna pe uliţă”, „Uite-i, mă, căciula, frate,/ Mare cât o zi de post”, este, de fapt, de sorginte populară. Dovada o constituie prezenţa imaginii într-una dintre Didahiile mitropolitului Antim Ivireanu, în cuvinte de înaltă morală şi de desăvârşită artă în legătură cu ţinuta creştinului în timpul postului, considerat de unii, profanator, un chin.

Reproducem câteva fraze, de mare expresivitate, din „Cuvântul de învăţătură la dumineca lăsatului sec de brânză“, în legătură cu cei care consideră postul un chin. „Nu te face trist ca copiii ce-i duc la şcoală; nu răpşti (cârti) împotriva zilelor celor curate; nu cerca sfârşitul săptămânii, ca sfârşitul iernii venirea verii; nu pohti sâmbăta pentru beţii; nu număra zilele postului precum aşteaptă argatul cel rău plata simbriei; nu te întrista căci nu fumegă cuhniia (bucătaria) ta…“.

Şi, în continuare: „Mă ruşinez a spune de posomorârea celor mâncăcioş, în ce chip să tânguiesc în zilele cele de post: cască adese, să culcă puţin şi iară să scoală; dorm în silă şi silesc să treacă zilele şi să nu le priceapă“>>,spune profesorul Stelian Dumistrăcel, într-un articol din ziarul “Lumina”, “Cât o zi de post”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite