Cum văd liderii politici din Mehedinţi faptul că preşedintele de consiliu judeţean va fi ales prin votul indirect al consilierilor judeţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părerile în rândul politicienilor din Mehedinţi în ceea ce priveşte faptul că preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi prin votul indirect al consilierilor judeţeni sunt împărţite.

Preşedintele PSD Mehedinţi şi, totodată, preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, spune sec că „unde-i lege, nu-i tocmeală”.

„Unde-i lege nu-i tocmeală, asta este, dacă aşa s-a hotărât, aşa va fi. Nu pot să mă pronunţ categoric dacă este mai bine sau mai rău, sunt avantaje şi dezavantaje în ambele variante”, declară liderul PSD Mehedinţi.

Senatorul de Mehedinţi, Marius Bălu (ex PDL), copreşedinte PNL Mehedinţi şi cel care a condus Consiliul Judeţean Mehedinţi în mandatul 2008-2012, spune că nu vede cu ochi buni această modalitate de alegere a preşedintelui de consiliu judeţean:  „Sunt total împotriva acestui mod de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Consider că aproape se anulează voinţa alegătorilor, iar pe de altă parte, această modalitate este extrem de vulnerabilă din punctul de vedere al corupţiei. Practic, cu trei-patru consilieri cumpăraţi se poate pune un preşedinte din partea unui partid care nu a câştigat alegerile”. Pe de altă parte, celălalt copreşedinte PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, consideră că este o decizie înţeleaptă.

„Este o decizie înţeleaptă în contextul în care în spaţiul public apar în fiecare zi, aşa cum au apărut joi la Suceava, probleme ale aşa-zişilor baroni. Practic, puterea preşedintelui Consiliului Judeţean va fi mai mică decât a unui preşedinte ales prin vot direct. Chiar dacă un preşedinte de consiliul judeţean ales de electorat este mai reprezentativ, cred că România nu a fost pregătită pentru această schimbare. Faptul că preşedintele Consiliului Judeţean va fi schimbat doar motivat şi cu votul a două treimi eu zic că dă stabilitatea necesară”, a declarat liberalul Virgil Popescu.

Şi liderii de la PMP şi PLR Mehedinţi consideră că decizia luată în acest sens este bună.

„Mi se pare o decizie bună pentru că elimină posibilitatea de a mai apare aşa-zişii baroni locali, fiindcă practic aşa au apărut. Preşedintele Consiliului Judeţean fiind ales din rândul consilierilor depinde de votul acestora, nu mai are control asupra primarilor, nu va mai avea putere asupra acestora, în primul rând. Pe altă parte există un risc de instabilitate, dar care eu zic că este preferabil în detrimentul variantei care a fost până acum”, spune Eugen Golea, preşedintele PMP Mehedinţi.

Preşedintele PLR Mehedinţi, deputatul Viorel Palaşcă, spune că această decizie va duce la eficientizarea activităţii consiliilor judeţene:

„Cred că este o măsură corectă, eu de altfel această propunere am susţinut-o chiar mai de mult, am fost semnatar al unui proiect de lege apărut acum vreo doi ani pe tema aceasta şi consider că în acest fel practic preşedinţii de consilii judeţene vor lucra mult mai bine cu consilierii. Cred că este primul argument, adică se va forma în fiecare consiliu o majoritate cu preşedinte şi vicepreşedinţi şi vor fi obligaţi să lucreze ca o echipă pentru că până acum erau situaţii în care preşedintele fiind ales prin vot direct se putea trezi cu o majoritate ostilă lui sau oricum cu care nu lucra foarte bine. Au fost situaţii de acest gen inclusiv în judeţul Mehedinţi şi cred că este o măsură ca va duce la eficientizarea activităţii consiliilor judeţene. De altfel, aşa a fost până în 2008 şi cred că se lucra mai bine, erau mai puţine patimi politice în consiliile judeţene”.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite