Cum să trăieşti în România cu o pensie de 3 lei? Bătrâna la care poştaşul vine numai cu bani mărunţi: „Nu îmi ajunge nici de pâine, dar ce să fac?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Mehedinţi are un venit de urmaş de 3 lei. Femeia a cerut o recalculare la Casa de Pensii Mehedinţi, dar nu a primit nimic în plus. Elisaveta Stoican are 75 de ani şi locuieşte doar cu fiul său, şi el fără salariu.

La Malarişca, un sat mic din nordul Mehedinţiului, unde abia mai trăiesc câteva suflete, pentru că tinerii au luat drumul străinătăţii, poştaşul bate în fiecare lună şi la poarta Elisavetei Stoican. Are grijă când ajunge la casa bătrânei să aibă întotdeauna mărunţi la el, fiindcă venitul ei este de doar 3 lei. Atât scrie pe cuponul Elisavetei Stoican în dreptul rubricii „Total drepturi” – 3 lei. Tanti Elisaveta îl întâmpină însă pe poştaş cu zâmbetul pe buze, bucuroasă mai mult că îi bate cineva la poartă. Cât despre banii pe care îi primeşte ne spune în glumă că nici nu ştie cum să-i chetuiască: ori să cumpere trei pâini ori lumânări când se duce la slujba de duminică.

„Dacă el a murit eu am rămas cu 3 lei”

„Nu îmi ajunge nici de pâine pe săptămână, dar ce să fac? Dacă aşa este legea. Soţul meu a lucrat pe la Baia Nouă, dar puţin a lucrat, că venea vara aici ca să facem casa. Aveam vite, copiii erau mici. Nu s-a interesat că el a muncit cu varniţa mult, a avut autorizaţie, dar nu a căutat, nu a umblat să-şi facă pensie mai mare. Pensia asta a avut-o de la armată şi de acolo a rămas cu 6 lei. Întâi i-au dat cinci lei, pe urmă i-au dat şase lei şi dacă el a murit eu am rămas cu 3 lei, pensie destulă”, povesteşte bătrâna. 

Elisaveta Stoican, femeia din Mehedinţi cu un venit lunar de 3 lei

Elisaveta Stoican (75 de ani) locuieşte împreună cu fiul său, de 54 de ani, care a suferit un accident la picior şi acum nu are nici el un loc de muncă. Au vite şi muncesc pământul, de pe urma cărora pot să pună o felie de pâine pe masă.

S-a judecat cu Casa de Pensii

„Mama primeşte banii ăştia de unde a lucrat tata în armată şi a rămas cu 3 lei. Nu i-a mai mărit şi ei nici cu 5 bani. Am făcut adresă şi la Bucureşti, dar cei de la Casa de Pensii au respins orice cerere. Am fost şi la Tribunal cu ei, m-am judecat, dar am pierdut procesul.  Ne descurcăm cum putem, pe lângă casă cu vaci. Tata lucra la cuptorul de var şi plătea impozit la Primărie la Podeni şi la Fisc la Orşova”, spune  Nicolae Stoican, fiul bătrânei.

Localnicii revoltaţi

Sătenii din Malarişca, sat aparţinător comunei mehedinţene Podeni, sunt revoltaţi de situaţia bătrânei şi spun că în România nu există un sistem de protecţie socială adecvat. În timp ce parlamentarii şi alte categorii profesionale privilegiate beneficiază de tot felul de sporuri, această femeie nu poate primi nici măcar pensia minim garantată de stat. Şi asta pentru că legea în acest caz este foarte clară, ca să poţi beneficia de această pensie trebuie să ai minim 10 ani vechime în cadrul muncii.

„E de neconceput aşa ceva şi păcat de societatea asta pentru că nici nu depistează asemenea persoane care sunt la limita existenţei, deşi sunt oameni plătiţi pentru aşa ceva. La vârsta dumneai munceşte, dimineaţa se duce la vaci, poate, nu poate, se duce la vite. Băiatul dumneai şi-a rupt piciorul, nu mai poate munci. Nu vine nimeni să-i vadă şi să găsească o soluţie pentru ei, protecţia socială în România nu mai există”, spune un localnic.

Elisaveta Stoican poate să cumpere trei pâini din venitul său lunar

Ce spune Casa de Pensii Mehedinţi

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi spun că Elisaveta Stoican beneficiază ca urmaş după soţul decedat de o indemnizaţie de 3 lei şi că nu poate primi acea pensie minim garantată de stat întrucât nu are vechimea necesară.

„Doamna este beneficiară de indemnizaţie după soţ, beneficiar al Legii 309 din 2002, şi aceste drepturi i se cuvin. E vorba de participarea soţului la această activitate pe care a avut-o ca militar la detaşamentele de muncă în perioada anilor 1950-1961. Ca să beneficieze de aceea pensie minimă trebuie să prezinte acte din care să rezulte că a fost în activitate, că a avut vechime”, a precizat Elisabeta Floreşteanu, director adjunct stabiliri plăţi prestaţii de la Casa de Pensii Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite