Cum suna o poruncă domnească de acum două secole împotriva fumatului: ”Şăderea să le fie fără de ciobuce“

Cum suna o poruncă domnească de acum două secole împotriva fumatului: ”Şăderea să le fie fără de ciobuce“

Domnitorul Nicolae Mavrogheni

Nevoia de a combate fumatul în instituţiile publice s-a făcut simţită şi în urmă cu 233 de ani, potrivit unui document al vremii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Se fuma exagerat, mai ales în sălile tribunalelor, unde se ţineau, după câte se pare, ceea ce astăzi am numi şuete.

Aşa se face că domnul Ţării Româneşti, Nicolae Mavrogheni, a emis la 23 iunie 1787, un ”Pitac către boierii departamentelor a nu bea tutun şi să nu facă rîsuri şi glume cînd stau în judecată”:

”Poruncim domnia mea - se spunea, printre altele, în porunca dată - ca toţi boierii judecători de la departamenturi, cînd stau la judecăţi, să să părăsească de toate alte vorbe şi rîsuri; şăderea să le fie (...) fără de ciobuce, fiindu-le gîndul numai în treaba judecăţii (...) iar să nu facă atunci (...) glume, rîsuri sau alte vorbe, nici să cuteze a bea tutun”. Altfel, se menţiona mai departe, refractarii vor avea parte de ”scîrba şi urîciunea” ocîrmuirii supreme”, se arată într-un articol apărut în revista Magazin Istoric (1970).

Marele logofăt urma să aducă la cunoştinţă ordinul ”ca să-l audă judecătorii spre a păzi atît dumnealor această voinţă a domniei mele, cît şi zapciii Logofeţiei, iar mai vîrtos pîrîşii şi cu pîrîţii ce să judecă să urmeze asta înaintea lor cu sfială, cu ruşine, socotind fieştecarele ca (şi) cum ar vedea pre înşine domnia mea stînd în mijlocul judecătorilor”.

Potrivit historia.ro, Nicolae Mavrogheni, domnitor al Ţării Româneşti între 1786 - 1790, a fost un personaj cât se poate de pitoresc. «Îi plăcea să facă inspecţii deghizat, ca să vadă cum trăieşte poporul. Tot pentru a lua „pulsul” poporului, a pus să fie ridicat un foişor la Oborul Nou, unde mergea în fiecare duminică. La fiecare răspântie a ordonat să se înalţe ţepe, ca să ştie hoţii şi criminalii că nu-i de glumit cu vodă Mavrogheni. Se îmbrăca în costum de marinar turc, cu genunchii goi şi cu turban pe cap şi mergea prin oraş cu o trăsură trasă de doi cerbi».


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: