Cum ştii că suferă de inimă copilul tău? Semnele la care trebuie să fie atenţi părinţii şi ce trebuie să faci pentru a-l feri pe cel mic de probleme cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea infantila poate duce la grave afecţiuni cardiace
Obezitatea infantila poate duce la grave afecţiuni cardiace

În general, copiii se îmbolnăvesc de inimă din cauza unor boli genetice dobândite în timpul perioadei intrauterine, dar sunt şi cazuri când se îmbolnăvesc atunci când devin obezi. De aceea, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să aibă mare grijă în ceea ce priveşte hrana lor şi să-i încurajeze să facă sport.

Medicul cardiolog Cristian Jianu de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin spune că micuţii se îmbolnăvesc de inimă din cauza unor boli genetice dobândite în timpul perioadei intrauterine, adică dacă mama a avut o viroză în primele trei luni de sarcină ori boli cu transmitere sexuală, dacă mama a fost extraordinar de stresată, prost nutrită, supusă unor tratamente violente, maltratată.  Cu alte cuvinte orice probleme pe care femeia le are în primele trei luni de sarcină se resfrâng asupra fătului, în sensul că pot să genereze malformaţii. Cele mai frecvente sunt malformaţiile cardiace.

Dintre malformaţiile cardiace, transpoziţia de vase mari, tetralogia fallot, defectele septale interatriale sunt o parte din bolile pe care copiii le pot face din cauza problemelor mamei în primele trei luni de sarcină.

Îţi dai seama că un nou-născut este bolnav de inimă, în primul rând, fiindcă nu mai vrea să mănânce, nu mai vrea laptele, că învineţeşte la faţă atunci când suge, că oboseşte foarte repede când suge fiindcă suptul implică un efort destul de important pentru nou-născut, că nu ia în greutate, că răceşte uşor la plămâni, că respiră greu. Sunt o serie de boli de inimă care se manifestă cu o culoare albastră la nivelul feţei şi la nivelul degetelor, unghiile  sunt deformate. Toate acestea sunt semne care orientează medicul către posibilitatea unor afecţiuni cardiace.

În plus, toţi copiii care se nasc prematur, toţi copiii care se nasc cu greutate sub 3 kilograme, au mare probabilitate ca în viaţa adultă să facă o boală de inimă. De aceea acest copil născut prematur trebuie urmărit cu atenţie şi trebuie să i se imprime un comportament sanogen, adică să evite factorii de risc, să nu mănânce sare, dulciuri, să nu fie sedentar, să-şi facă analizele periodic, să-şi controleze tensiunea arterială.

„În cazul unui copil mic de 3 ani sau un adolescent, bănuim că este bolnav de inimă, există o situaţie când este clar că este bolnav de inimă, în sensul că are unghiile deformate, că e cianotic la vârful degetelor, la buze, că la cel mai mic efort dismneziază. Dar mai sunt şi alte semne minore care nu îţi dai seama din capul locului dacă e bolnav de inimă şi aceste semne sunt faptul că răceşte foarte uşor, faptul că o ţine dintr-o bronşită în alta, că medicamentele nu prea au efect”, explică reputatul cardiolog Cristian Jianu.

Copiii obezi

Există o categorie de copii, care nu au avut probleme în perioada intrauterină, care nu au avut niciun fel de problemă, dar se pot îmbolnăvi de inimă dacă devin obezi.

„Şi devin obezi mâncând produse de fast-food, părinţii lăsându-i să stea toată ziua la calculator ori să mănânce alune, chipsuri, tot felul de gustărele care sunt pe la supermarketuri, dulciuri. Copiii nu trebuie îndopaţi, nu trebuie forţaţi să mănânce, trebuie lăsaţi să mănânce cum vor ei, în ritmul lor pentru că aşa este normal să te dezvolţi. Nu trebuie să devenim psihopaţi cu luarea în greutate, adică în luna a cincea trebuie să se dubleze neapărat şi vezi Doamne dacă e sub 100 de grame sub greutatea lui dublă e o mare nenorocire. Nu. Trebuie să lăsăm fiecare organism să se dezvolte în ritmul lui propriu, noi nu suntem maşini, suntem organisme vii şi toţi avem un ritm propriu dictat de biologia noastră proprie şi de echipamentul cu care am fost înzestraţi de la părinţii noştri, echipamentul genetic”, spune medicul severinean.

Cristian Jianu le recomandă părinţilor care au copiii obezi să-i încurajeze să facă sport pentru că există un risc mare ca în adolescenţă să devină hipertensivi, aceasta fiind cea mai frecventă boală de inimă pe care o poate face un copil, hipertensiunea arterială.

Copiii se mai pot îmbolnăvi de inimă dacă în timpul unei răceli, unei gripe îi lăsăm să stea pe afară, să se joace, nu-i punem la pat, nu-i tratăm cum trebuie şi atunci există riscul unor miocardite virale, care în timp pot să ducă la cardiopatii, adică la îmbolnăviri profunde al muşchiului cardiac, care evoluează către insuficienţă cardiacă în viaţa adultă şi, evident, îi scurtează viaţa.

Tratamentul copiilor bolnavi de inimă se face în secţiile de cardiologie pediatrică de către cardiologi pediatri.

„Din nefericire, România are o slabă reţea de cardiologie pediatrică, nu sunt decât în centrele universitare cardilogi pediatri, deşi ar fi nevoie să fie peste tot, iar noi cardiologii de adulţi ne ocupăm, pentru că aşa se rezolvă în România problemele, şi de patologia copiiilor, dar nu este corect pentru că este o specialitate aparte cardiologia pediatrică, ea lucrează cu un alt gen de pacienţi, decât adulţi, pentru că acolo trebuie să dăm medicamente în alte doze decât la adulţi. Sigur un copil de peste 12 ani poate să ia medicamente ca un adult, dar până atunci?”, spune cardiologul Cristian Jianu.

Medicul severinean mai spune că la ora actuală, singurul lucru care se poate face este ca prevenţia bolilor de inimă să înceapă din perioada prenatală, adică înainte de a concepe un copil. Femeia trebuie să elimine din viaţa ei toate acele elemente care pot să ducă la malformaţii cardiace, adică tutun, exces de alcool, fără obezitate ori consum extraordinar de mare de sare, iar copilul conceput într-o perioadă în care ambii părinţi sunt perfect sănătoşi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite