Cum se pun murăturile asortate în butoi pentru la iarnă

Cum se pun murăturile asortate în butoi pentru la iarnă

Ne pregătim pentru iarnă şi cum de la mesele îmbelşugate nu pot lipsi murăturile, vă propunem o reţetă delicioasă şi plină de savoare pentru murăturile în butoi a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate.

Murăturile pentru iarnă se fac în butoiaşe de stejar a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiul se spală şi se opăreşte bine (butoiul întrebuinţat numai pentru murături devine cu atât mai bun cu cât se învecheşte).

Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varul, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, şi se lasă să se zvânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat. 

Separat se spală în două-trei ape: castraveţi, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (pătlăgele roşii crude), mere tari, ţelină, rădăcină de pătrunjel, morcov.

Tot zarzavatul întrebuinţat trebuie să fie proaspăt şi nevătămat, altfel se moaie în timpul iernii. Se aşază toate în butoi, în proporţiile dorite, se adaugă mărar uscat şi câteva fire de hrean sau frunze de vişin care ţin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura fierbinte făcută din 500 g de sare la 10 litri de apă.

Ca să fie murăturile gustoase şi să ţină mai bine, se adaugă câte 1 litru de oţet la fiecare 10 litri de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn şi în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleşte butoiul prin curte, ca să se amestece bine murăturile şi saramura să le cuprindă pe toate. Se aşază apoi butoiul într-o pivniţă uscată şi se desfundă atunci când dorim să consumăm murăturile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: