Cum se prepară şerbetul de zmeură, o delicatesă dulce şi aromată, după reţeta bucătăresei Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi face şerbet din numeroase fructe, precum zmeura, cireşe, caisele, căpşuni, fragi. Vă propunem acum o reţetă veche de şerbet de zmeură din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingrediente:

¾ pahăr zeamă de zmeură, 1 kg zahăr

Mod de preparare:

Se trece printr-un tifon des zmeura coaptă, astfel ca să obţinem ¾ pahăr de zeamă limpede. SE adaugă apă atât cât să se umple paharul. Se toarnă în tingire peste zahăr, se dă tingirea pe foc, menţinut foarte moale până se topeşte încet zahărul, apoi se pune pe foc iute.

Se ia spuma de câte ori se ridică şi se şterg marginile tingirii cu o cârpă curată, muiată în apă rece. Se încearcă dacă şerbetul este legat dând drumul la câteva picături într-o ceaşcă cu apă rece. Dacă picăturile nu se dizolvă îndată şi se pot lua între degete, şerbetul este gata. Dacă nu este gata, se lasă să mai fiarbă, încercând din nou. Este bine să se încerce de 2-3 ori şi de fiecare dată se dă tingirea la o parte, pentru ca între timp să nu se lege şerbetul prea mult.

Se acoperă tingirea cu o cârpă udă şi se lasă numai puţin să se răcoreascp, luându-se la frecat şerbetul încă fierbinte. Se aşază tingirea pe un scăunel întors cu picioarele în sus, astfel ca să nu se mişte la amestecat şi cu un făcăleţ de lemn se amestecă şerbetul numai într-o parte, până îşi schimbă culoarea. Când începe să-şi schimbe culoarea, se adaugă, amestecând mereu, o linguriţă de zeamă de lămâie.

Se poate pune şerbetul direct cu lingura în borcan sau se mai frământă cu mâna şi apoi se pune în borcan, apăsându-l cu pumnul ca să nu rămână goluri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite