Cum se prepară şerbetul de cireşe amare. Secretul unui desert desăvârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerbet
Şerbet

Vă propunem o reţetă veche de şerbet de cireşe amare din celebra carte de bucate a Sandei Marin. Aveţi nevoie de un un kilogram de cireşe amare, care se curăţă de codiţe, se spală şi se lasă să se scurgă. Se îndepărtează sâmburii, apoi fructele se zdrobesc şi se strecoară printr-un tifon.

Ingrediente: 1 pahar zeamă de cireşe amare, 1 kg zahăr, vanilie, 1 linguriţă zeamă de lămâie

Se storc cireşele amare printr-un tifon des, astfel ca să obţinem un pahar de zeamă limpezită. Se pune zeama în tingire cu zahărul. Se pune tingirea întâi la foc  foarte moale, până se topeşte zahărul, apoi la foc iute. Se ia spuma de câte ori se ridică şi se şterg marginile tingirii cu o cârpă curată, înmuiată în apă rece. Se încearcă dacă şerbetul este legat dând drumul la câteva picături într-o ceaşcă cu apă rece.

Dacă picăturile nu se dizolvă îndată şi se pot lua între degete, şerbetul este gata. Dacă nu este gata, se mai lasă să fiarbă, încercând din nou. Este bine să se încerce de 2-3 ori şi de fiecare dată se dă tingirea la o parte, pentru ca între timp să nu se lege şerbetul prea mult.

Se acoperă tingirea cu o cârpă udă şi se lasă numai puţin să se răcorească, luându-se la frecat şerbetul încă fierbinte. Se aşază tingirea pe un scăunel întors cu picioarele în sus, astfel ca să nu se mişte la amestecat, şi cu un făcăleţ de lemn se amestecă şerbetul numai într-o parte, până îşi schimbă culoarea.

Când începe să-şi schimbe culoarea, se adaugă, amestecând mereu, o linguriţă de zeamă de lămâie. Se poate pune şerbetul direct cu lingura în borcan sau se mai frământă cu mâna şi apoi se pune în borcan, apăsându-l cu pumnul ca să nu rămână goluri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite