Cum se prepară dulceaţa de pepene verde, după o reţetă veche din cartea celebrei Sanda Marin

Cum se prepară dulceaţa de pepene verde, după o reţetă veche din cartea celebrei Sanda Marin

Dulceaţă de pepene verde FOTO Culinar.ro

Pentru că pepenele roşu sau lubeniţa, cum i se spune în Oltenia, încă mai este la vânzare vă propunem o dulceaţă fină, rafinată, cu o aromă incredibilă din acest fruct, după o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingrediente:

1 pepene verde mijlociu. 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 baton vanilie, zeama de la ½ lămâie.

Mod de preparare:

Se alege un pepene verde nu prea mare, cu coajă groasă. Se taie felii cam de 2 degete grosime şi fiecare felie se curăţă de miezul roşu sau galben, ca să rămână numai partea albă. Aceasta se taie în lung în fâşii cât mai subţiri, care se răsucesc  strâns în formă de sul. Se îndreaptă sulurile la capete cu cuţitul şi se înşiră pe o aţă tare, astfel ca acul să le străpungă transversal şi să nu se desfacă la fiert. Facem atâtea suluri cât să umplem cu vârf o farfurie adâncă.

Se pun într-un tifon, se introduc într-un vas cu apă clocotită şi se lasă să fiarbă 5 minute, după care se schimbă apa, punând alta tot clocotită, şi se mai fierb încă 5 minute.

Se limpezesc în apă rece, se desface tifonul şi se pun pe o sită să se scurgă. Se leagă în tingire zahărul cu 3 pahare de apă, se ia spumă şi se pun melcii cu tot cu aţă la fiert; se adaugă vanilia şi, la sfârşit, zeama de lămâie.

Când este bine legată, dulceaţa se toarnă într-un castron şi se acoperă cu o cârpă udă. După ce s-a răcit, se apucă aţa de un capăt şi cu ajutorul unei furculiţe curate (altfel se zahariseşte dulceaţa) se trag uşor sulurile de pe aţă. Se toarnă dulceaţa în borcane.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: