Cum se prepară delicioasa peltea de caise

Cum se prepară delicioasa peltea de caise

Pelteaua de caise FOTO Aflacum.ro

Vă propunem o reţetă parfumată şi gustoasă de peltea de caise, pe care o poate face oricine, din celebra carte de bucate româneşti a Sandei Marin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente:

1 kg caise, 1 kg zahăr

Mod de preparare:

Se pun să fiarbă caisele spălate, nu prea coapte, cu 1 ¼ l de apă. Se pot adăuga şi cojile spălate de la caisele curăţate pentru dulceaţă. Se lasă să fiarbă vreo trei sferturi de oră. Se dă tingirea la o parte ca să se răcorească şi în acelaşi timp să se limpezească zeama.

Se strecoară cu grijă, ca să nu se tulbure, printr-un tifon des sau printr-o sită peste care s-a pus un strat subţire de vată. La 1 l de zeamă strecurată se adaugă 1 kg de zahăr.

Se lasă tingirea pe foc mic până se topeşte zahărul, se pune apoi să fiarbă la foc iute şi se ia spuma cu grijă de câte ori se ridică. Se lasă să fiarbă până se leagă ca pentru şerbet. Se încearcă dacă este gata punând puţină pe o farfurioară.

După ce s-a răcit, se desparte pelteaua cu linguriţa în două, formând o cărare. Dacă cele două părţi nu se reunesc la loc, pelteaua este gata. În acest timp, tingirea se dă la o parte, ca să nu mai fiarbă pelteaua. Când este prea legată pelteaua devine cleioasă. Se toarnă fierbinte în borcane, având grijă să învelim borcanul, dacă este de sticlă, cu cârpă udă ca să nu se spargă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: