Cum se pregătesc sarmalele cu crupe de porumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmale cu crupe de porumb FOTO MancamSanatos
Sarmale cu crupe de porumb FOTO MancamSanatos

Sarmalele sunt atât de iubite de români, încât se găsesc pe orice masă, când e vorba de o ocazie sau sărbătoare. Vă propunem astăzi o reţetă veche, de sarmale cu crupe de porumb, din cartea de bucate a Sandei Marin.

Ingrediente: 1 varză mare, 1 ceaşcă crupe, 2 cepe, 2 linguri jumări, untură sau ulei pentru prăjit, sare, piper, 1 linguriţă boia de ardei sau 1 lingură bulion de roşii, 2-3 bucăţi şorici afumat

Mod de preparare:

Crupele de porumb nu sunt altceva decât porumb măcinat, dar mult mai mare decât mălaiul obişnuit. Sarmalele se pot face atât cu varză acră, cât şi cu varză dulce. Aceasta din urmă se opăreşte înainte cu borş.

Pentru 6 persoane ajunge o ceaşcă de crupe pentru că ele cresc mult la fiert.

Se taie mărunt cepele şi se prăjesc uşor cu untură sau ulei. Se adaugă jumările rămase de la topitul unturii sau o bucată de slănină afumată tăiată mărunt. Se pun crupele după ce au fost bine spălate şi scurse şi se sting cu o ceaşcă de apă. Se amestecă mereu, ca să nu se lipească.

Când încep să se umfle, se dau la o parte să se răcorească puţin. Se pune sare şi piper. Se pregăteşte varza ca pentru sarmale obişnuite. Sarmalele de crupe se fac mari cam cât oul de găină. Varza care a rămas se taie ca fideaua, se aşază pe fundul cratiţei; se pun sarmalele, iar printre rânduri câteva bucăţi de şorici afumat şi fiert.

Se toarnă apă sau borş când sarmalele sunt făcute cu varză dulce. Se poate adăuga şi puţin bulion sau boia. Se lasă sarmalele să fiarbă la cuptor, înăbuşit, vreo 2 ore. Sunt mai gustoase încălzite. La fel se pot pregăti cu mei în loc de crupe.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite