Cum intră la apă industria de apă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucursala Romag Termo FOTO Corina Macavei
Sucursala Romag Termo FOTO Corina Macavei

Termocentrala de la Halânga, care asigură aburul tehnologic pentru funcţionarea Combinatului de Apă Grea, este la un pas să fie închisă pentru o datorie de 65 de milioane de euro către Comisia Europeană

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta-Turnu Severin a acumulat o datorie de 65 de milioane de euro către Comisia Europeană (CE), după ce Termocentrala Romag Termo, de la Halânga, pe care o administrează, a înregistrat un deficit de 650.000 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră CO2. Practic, pentru că poluează, termocentrala a primit cu titlu de împrumut, din partea CE, 1,8 milioane de astfel de certificate, care i-au permis să funcţioneze.

Conform legislaţiei UE, certificatele date ca ajutor Termocentralei de la Halânga puteau fi folosite atât pentru lucrări care să scadă gradul de poluare, cât şi pentru a fi tranzacţionate pe piaţă. Condiţia impusă de Comisia Europeană era ca aceste certificate să fie înapoiate până la data de 30 aprilie. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termen, şefii RAAN susţin că se află în imposibilitatea de a se achita de datoriile faţă de comisia de la Bruxelles pentru că nu au mai găsit bani să poată recupera 650.000 dintre certificatele vândute. Mai mult, datoriile totale ale regiei care administrează şi Termocentrala de la Halânga, către stat şi furnizori, se ridică la 800 de milioane de lei. „Din cauza finanţării insuficiente a apei grele,
ne-am ajutat de aceste certificate. Prin vânzarea lor, am făcut rost de bani pentru a asigura materia primă, pentru a achita facturile la utilităţi şi pentru a plăti salariile. Altfel, nu am fi putut funcţiona. La sfârşitul lunii, trebuie să restituim cele 1,8 milioane de certificate primite gratuit de la Comisia Europeană. Avem un deficit de 650.000, pe care nu îl putem acoperi. Sperăm într-un ajutor de la Ministerul Economiei“, a declarat Marius Preda, directorul general al RAAN.

100 DE EURO FIECARE CERTIFICAT

Managerul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare mai susţine că, dacă nu se va găsi cât mai repede o soluţie pentru rezolvarea problemei, RAAN va fi obligată să achite către Comisia Europeană câte 100 de euro pentru fiecare certificat de emisie de gaze cu efect de seră CO2. Per total, asta ar putea duce la o datorie de 65 de milioane de euro. Mai mult, nerespectarea înţelegerii cu CE atrage şi închiderea Centralei de la Halânga.

„Pe lângă această penalitate de 100 de euro pentru fiecare certificat, va trebui să găsim bani şi pentru cumpărarea lor. Practic, penalitatea nu ne absolvă de restituirea certificatelor către CE. Bineînţeles, dacă nu găsim o soluţie până la 30 aprilie, se închide activitatea regiei“

a mai spus directorul Marius Preda.

Închiderea termocentralei atrage după sine şi închiderea Combinatului de Apă Grea din Mehedinţi, o altă sucursală a RAAN, pe care îl alimentează cu abur tehnologic. Mai mult, întreg oraşul Turnu Severin ar putea rămâne fără agent termic, produs de aceeaşi termocentrală de la Halânga.

CONTRACTE PĂGUBOASE CU CERTIFICATE

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu este la prima abatere în ceea ce priveşte certificatele de emisie de gaze cu efect de seră CO2. Inginerul Valentin Butnaru, fost director al Direcţiei Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă din cadrul RAAN, până în 2011, susţine că, în urmă cu cinci ani, s-a semnat un contract de vânzare a 1,1 milioane de certificate către Tep Londra, o companie din Marea Britanie, cu sediul fiscal în Insulele Man, un paradis financiar. Conform contractului, în schimbul celor 1,1 milioane de certificate, RAAN trebuia să primească de la firma londoneză suma de 10 milioane de euro. În plus, pe baza aceluiaşi contract, Tep Londra ar fi trebuit să se angajeze să restituie, în cinci ani,  către regia de la Mehedinţi, cele 1,1 milioane de certificate. 

Contractul a fost, însă, reziliat după ce, în perioada august-septembrie 2008, guvernul de la acea vreme a trimis un control la regia din Mehedinţi. Verificările au scos la lumină probleme grave legate de modul în care se parafase afacerea. „Ancheta desfăşurată de către Corpul de Control al Guvernului a scos în evidenţă că acel contract cu firma din Londra a prezentat lipsuri grave în privinţa garanţiilor de restituire a certificatelor. Inspectorii guvernamentali stabiliseră atunci un prejudiciu potenţial de 60 de milioane de euro, dacă nu s-ar fi reziliat contractul“, explică Valentin Butnaru.

Ce sunt certificatele de emisii de gaze

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (EUA) le permit să funcţioneze companiilor care poluează şi se dau în funcţie de gradul de poluare al fiecărui agent. Un astfel de certificat este echivalentul unei tone de CO2 emisă în atmosferă. Dacă agentul poluează mai mult, trebuie să cumpere certificate în plus. Dacă poluarea este mai redusă, compania are posibilitatea să vândă surplusul şi să-şi finanţeze cu banii obţinuţi investiţii în modernizare. În perioada 2008-2012, Comisia Europeană, prin statul român, a alocat Termocentralei de la Halânga circa 11 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Romag Termo putea să tranzacţioneze 10% din numărul total de certificate. Pe lângă cele 11 milioane de certificate primite în ultimii cinci ani, Comisia Europeană a mai dat cu titlu gratuit Termocentralei de la Halânga încă 1,8 milioane. Ajutorul a fost oferit după ce Romag Termo a mai pus în funcţiune o turbină.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite