Cum înţeleg autorităţile din Mehedinţi să ajute Sănătatea. Aparatura medicală din maternitate transportată cu maşina Medicinei Legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea de groază a municipiului Drobeta Turnu Severin, care a funcţionat ani de-a rândul într-un fost hotel construit în anii 30,  trebuie să-şi închidă porţile fiindcă autorizaţia de funcţionare expiră la data de 15 octombrie.

O maternitate insalubră şi neprimitoare, cu geamuri sparte şi găuri în tavan, cu mobilier vechi şi aparatură medicală uzată fizic şi moral. În acest loc de coşmar, au venit pe lume circa 1200 de bebeluşi într-un an, fiindcă alţi 1200 de copiii s-au născut în spitalele din Orşova şi Timişoara, mămicile optând pentru aceste unităţi medicale de teama maternităţii de groază de la Severin. Ministerul Sănătăţii pare să nu mai tolereze această situaţie, astfel că autorităţile locale au fost somate să închidă acest imobil până la data de 15 octombrie. Toate bune şi frumoase dacă luăm în calcul că în imediata vecinătate a Spitalului Judeţean de Urgenţe Turnu Severin este amenajată o clădire nouă, unde mămicile pot aduce pe lume copiii în condiţii civilizate.

Numai că în purul stil oltenesc şi cu sfidarea tuturor normelor sanitare în vigoare, mobilierul şi aparatura medicală sunt transportate de la vechea maternitate la noul bloc materno-infantil cu o maşină a serviciului de medicină legală. Cu alte cuvinte, cu maşina care ani de-a rândul a adus la morga spitalului persoane decedate în accidente de maşină, înecaţi intraţi în putrefacţie, spânzuraţi şi alte mii persoane decedate în condiţii suspecte. 

Spitalul dă vina pe lipsa fondurilor

„Nu avem bani pentru o firmă de transport”, se scuză spitalul, care strâns cu uşa a trebuit să găsească o soluţie rapidă. Practic, o clădire nou-nouţă va fi utilată cu mobilier de pe vremea lui Pazvante Chioru, piese care ar putea bine mersi să fie expuse într-un muzeu, şi nicidecum să mai deservească o maternitate.

„Mobilierul de la Maternitate se mută cu posibilităţi proprii pentru că nu există bani care să fie alocaţi suplimentar pentru a lua o firmă de transporturi care să transporte mobilierul. În fond, după părerea mea, este o soluţie de compromis, într-o perioadă în care demagogia şi lipsa de bani conduc sectorul sanitar”, spune medicul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, utilarea noii maternităţi cu vechiul mobilier este o „soluţie de rezervă”.

„Ne-am dorit să dotăm această nouă maternitate cu aparatură nouă şi mobilier nou. Din păcate nu s-a putut şi am apelat la soluţia de rezervă, aceea de a primi aparatură de la alte spitale din ţară şi din judeţ şi de a folosi în continuare aparatura existentă în vechea maternitate, aparatură care poate fi folosită. Am început operaţiunile de mutare în Blocul Materno – Infantil şi din estimările noastre şi sper să nu apară ceva neprevăzut în perioada următoare, în aproximativ două săptămâni cred că putem vorbi despre deschiderea noii maternităţi în noua locaţie”, spune Aladin Georgescu.

Clădire începută de comunişti

Clădirea acestei maternităţi are o istorie destul de interesantă, iar în finalizarea ei aproape că nu mai credea nimeni la un moment dat. În anul 1988, lângă Spitalul Judeţean din Severin au început lucrările de construcţie a unui bloc materno-infantil, modern pentru acea vreme, prevăzut pentru circa 4000 de naşteri câte aveau loc anual atunci în Mehedinţi. Până în 2009 când conducerea de la acea vreme a Consiliului Judeţean Mehedinţi a decis reluarea lucrărilor, se realizase însă doar 58 la sută din scheletul noii construcţii, ani de-a rândul lucrările fiind abandonate, favorizând degradarea. Evident a fost nevoie de o reproiectare având în vedere că acum cifra natalităţii este infinit mai mică. Astfel, Blocul Materno Infantil este compus din trei corpuri de cladire A, B şi C, având o capacitate de 185 paturi de spitalizare, repartizate astfel: obstetrică = 60 paturi; ginecologie = 20 paturi; A.T.I. = 5 paturi; nou născuţi = 50 paturi; pediatrie = 50 paturi, la care se adauga 33 paturi pentru mame însoţitoare şi spitalizare de 1 zi.

Fostul preşedinte CJ sesizează autorităţile sanitare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu, cel care în 2009 a decis reluarea lucrărilor la blocul materno-infantil, este consternat de ceea ce se întâmplă acum. Au fost cheltuiţi aproape 10 milioane de euro din surse proprii ale Consiliului Judeţean Mehedinţi şi dintr-un credit bancar pentru ca imobilul să poată găzdui o maternitate, iar în mod firesc aceasta trebuia utilată cu aparatură medicală nouă.

“Ceea ce se întâmplă acum cu această mutare grăbită şi împotriva oricăror normative de sănătate, doar pentru a vântura o gogoaşă electorală este o crimă la adresa severinenilor. Îi rog pe doctorii de la Sanepid să-şi aducă aminte că nu au depus jurământul în faţa lui Ponta şi a PSD-ului, ci în faţa lui Hipocrate şi a lui Dumnezeu. Îi rog să nu intre în această mocirlă politică şi să nu avizeze această nenorocire. Voi sesiza toate organele competente, atât cele din ţară, cât şi cele europene”, a declarat Marius Bălu.

Licitaţie trucată pentru aparatura medicală

Despre blocul materno-infantil de la Drobeta Turnu Severin s-a vorbit însă foarte mult atunci când Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost arestat în aprilie a.c. pentru fapte de corupţie. Duicu intenţiona să utileze maternitatea cu echipamente medicale în valoare de 2.400.000 de euro, iar finanţarea urma să se facă printr-un contract de leasing de aproximativ 1.700.000 de euro pentru o perioadă de 7 ani. Numai că procurorii DNA au stabilit că licitaţia pentru desemnarea firmelor câştigătoare a fost trucată, iar echipamentele medicale care ar fi fost achiziţionate era nişte „chinezisme”.

Pentru Duicu, noua maternitate a constituit nu doar un proiect de pe care putea scoate bani, ci şi un obiectiv electoral bun de exploatat. La 1 august 2013, Adrian Duicu împreună cu Cristian Buşoi, pe atunci preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a tăiat panglica inaugurală la blocul materno-infantil, deşi clădirea mai avea nevoie de o serie de alte lucrări de interior, instalaţie de ventilaţie şi, evident, de aparatură medicală.

Citeşte şi:

Recepţia lucrărilor la noua maternitate din Turnu Severin. S-au cheltuit peste 13 milioane de euro, dar clădirea nu are o ventilaţie corespunzătoare

O nouă suplimentare de la CJ Mehedinţi. Află câţi bani poate „înghite" blocul materno-infantil

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite