Crima pentru bani care a făcut înconjurul României în 1933. Fata în casă care şi-a împuşcat stăpânul bogat fiindcă o scosese din testament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hala Radu Negru din centrul oraşului Turnu Severin (1914-1917) FOTO Facebook
Hala Radu Negru din centrul oraşului Turnu Severin (1914-1917) FOTO Facebook

În vara anului 1933, oraşul Turnu Severin avea să fie teatrul unei zguduitoare drame. O fată şi-a împuşcat stăpânul cu două focuri de revolver.

11 august 1933. O ştire năucitoare s-a răspândit de la un capăt al altuia al Severinului în mai puţin de două ore. Pe strada Libertăţii nr. 12, într-un imobil la etaj, situat în Piaţa Radu Negru, locuia Nicolae Vardoca, de 75 de ani, un cunoscut comerciant din Turnu Severin.

„Azi, la ora 3 d.a., el a fost împuşcat cu două focuri de revolver, cal. 9, cu glonţ de plumb, de către fata Elena Marcu azi Elena Papadopol, în etate de 21-22 de ani, de fel din com. Scorile Mehedinţi, care de 7 ani era în casa victimei, ca fiică adoptivă sau fată în casă”, scria presa vremii.

Martorii oculari au povestit cum bătrânul, cu ultimele puteri, a reuşit să coboare de la etajul clădirii în care locuia şi să iasă în stradă, unde a strigat după ajutor. Avea cămaşa plină de sânge. A apucat să spună că Elena Papadopol este cea care a apăsat pe trăgaci. În mare grabă a venit la faţa locului medicul Ion Glavici, care locuia în apropierea victimei şi care i-a acordat primele îngrijiri medicale. Bătrânul avea o rană în partea stângă a pieptului şi alta în regiunea stomacului. Avea să moară la puţin timp după ce a dat declaraţii anchetatorilor. 

Între timp, Elena Papadopol s-a prezentat la poliţie împreună cu concubinul său, Gheorghe Maisenberger, şi a declarat că l-a împuşcat pe Nicolae Vardoca. Comisarul Hogea a reuşit să stea puţin de vorbă cu victima, după care a trecut a trecut la cercetarea locului şi stabilirea motivelor care au dus la producerea faptei, precum şi pentru identificarea armei cu care se trăsese în bătrânul comerciant.

Ce a spus victima

Cu mare greutate, Nicolae Vardoca a declarat poliţistului anchetator că Elena Papadopol era foarte supărată pe el fiindcă schimbase testamentul prin care ea ar fi beneficiat de averea sa. Pe fondul unei discuţii aprinse pe marginea acestui subiect, tânara ar fi scos din poşetă un revolver şi a tras în el cu sânge rece două focuri de armă.

Povestea este destul de încurcată, dar cert este faptul că bătrânul s-a răzgândit în privinţa testamentului şi acum dorea să-şi lase averea unei femei cu care intenţiona să se căsătorească. Nicolae Vardoca se căsătorise în urmă cu 7-8 ani, pentru a treia oară, cu văduva Maria Popovici, decedată de câţiva ani.

Această soţie, i-a adus în casă şi o fetiţă, Elena Marcu, pe atunci în vârstă de 14 ani, fata unei servitoare a sa, ai cărei părinţi decedaseră. Murindu-i şi a treia soţie, Nicolae Vardoca s-a hotărât să lase averea sa, imobilul şi magazinul, cifrate la două milioane, acestei tinere pe care o considera un fel de fiică adoptivă. În acest sens, a întocmit şi un testament. La un moment dat, bătrânul comerciant i-a sugerat Elenei să se mărite pentru ca bărbatul acesteia să se ocupe în continuare de afacerea sa, iar el să se retragă liniştit la pensie. Nu se ştie exact dacă Elena Marcu a fost de acord cu propunerea lui Vardoca, dar cert este faptul că într-un ziar local a apărut un anunţ la rubrica matrimoniale, în care se specifica faptul că este vorba de o fată cu „o dotă bună”. După câteva zile, au început să vină zeci de scrisori, ba chiar şi personal pretendenţi la căsătorie.

S-a măritat cu un student

Fata a pus însă ochii pe un student, Ion Papadopol, cu care a şi încheiat căsătoria civilă. După câteva zile, tinerii soţi au plecat la Bucureşti, dar fericirea nu a durat decât câteva zile, iar Elena s-a întors cu coada între picioare acasă. Au trecut câteva luni, a început divorţul, iar Elena a început să-şi schimbe comportamentul. Nu mai îngrijea de bătrân, dar în schimb era mai tot timpul plecată la tot felul de petreceri şi legase nişte prietenii dubioase. Îi făcea vizite dese în ultimul timp un anume Gheorghe zis Goguţ Maisenberger. Bătrânul Vardoca era foarte abătut şi ţinea morţiş ca fata să se căsătorească. În ziar apare din nou un anunţ, dar de această dată pentru bătrân. În scurt timp, Nicolae Vardoca avea să aducă în casă pe văduva Aneta Clem, spre a-l îngriji până la moarte.

De unde au pornit certurile

Văzând diferenţa de tratament între aceasta şi fiica adoptivă, bătrânul a anulat testamentul şi a făcut un alt testament în care îi lăsa averea Anetei Clem, cu care intenţiona să se căsătorească. Fata a recunoscut că acesta a fost motivul pentru care l-a împuşcat pe Nicolae Vardoca. Ea a povestit oamenilor legii că şi-a pregătit fapta cu o lună înainte. Revolverul cu care a tras a fost găsit, după indicaţiile ei, sub o pernă în pat. În urma unei hemoragii starea bătrânului s-a înrăutăţit, iar în cele din urmă a decedat la spitalul din Turnu Severin. Evenimentul a fost relatat la vremea respectivă de mai multe publicaţii centrale. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite