Constructorul centralei pe gaze de la Turnu Severin: „La 31 mai, poate chiar mai devreme, vom da drumul la apă caldă în oraş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Drobeta Turnu Severin urmează să se construiască o centrală pe gaze care să asigure căldura şi apa caldă pentru municipiul de la Dunăre. Constructorul s-a angajat prin contract că o va termina în opt luni, valoarea proiectului fiind de aproape 14 milioane de euro.

Cum actuala termocentrală care asigură energia termică în municipiul de la Dunăre îşi va închide porţile în această primăvară, Primăria Drobeta Turnu Severin a organizat, în vara anului trecut, licitaţie deschisă pentru desemnarea firmei care să construiască o centrală pe gaze. Doar o singură societate comercială s-a arătat interesată şi a depus în acest sens o ofertă, care a fost declarată câştigătoare de către comisia de evaluare. Este vorba de SC Alfa Ground Solutions SRL din Bucureşti, în oferta căreia figurează ca subcontractanţi: SC Turbo Tech SRL Bucureşti – pentru partea de execuţie gaze şi electrice; SC BIO Garden Distribution SRL Giurgiu – pentru partea de construcţii drumuri civile şi industriale.

Primăria Drobeta Turnu Severin a predat constructorului, în data de 14 ianuarie a.c., terenul în suprafaţă de 25.083 mp dat în concensiune,  pe care urmează să se construiască această centrală, iar SC Alfa Ground Solutions SRL a demarat procedura de obţinere a avizelor necesare.

„Proiectarea este deja începută, noi solicitările le-am făcut către toţi cei implicaţi în acceptarea acestui proiect şi conform certificatului de urbanism am primit avizele. În momentul acesta se aşteaptă răspunsul la avize, concret cel de la Mediu. Dar noi nu stăm, lucrăm în paralel la realizarea proiectului, se discută cu furnizori pentru contractele pentru materiale. De exemplu, conducta de termoficare nu este una simplă, este o ţeavă care are un regim special, se face o preizolare, se stabilesc tronsoane”, a declarat inginerul Veronica Bulf, coordonatorul departamentului de construcţii din cadrul firmei Alfa Ground Solutions.

Când vor fi gata lucrările

Constructorul mai spune că, imediat ce vremea le va permite, va începe construcţia efectivă a centralei la Turnu Severin şi că sfârşitul lunii august proiectul va fi finalizat.

„Imediat ce timpul ne lasă, noi vom începe amenajarea platformei ca o primă operaţiune. Prognoza ne spune că ne duce undeva spre sfârşitul lunii februarie, fiindcă se lucrează terasamente care nu se pot face pe noroi. Oricum, la 31 mai, poate chiar mai devreme, vom da drumul la apă caldă”, mai spune inginerul Bulf. Centrala în valoare de 13.781.285,56 euro trebuie, conform contractului, urmează să fie finalizată în 8 luni şi 21 de zile, iar preţul energiei termice livrate va fi de 168 lei/Gcal şi al apei de adaos 5,65 lei/mc.

În toamna anului trecut, furnizarea agentului termic în municipiul Drobeta Turnu Severin a pornit cu întârzire, pe fondul marilor probleme financiare cu care se confruntă Termocentrala de la Halânga (sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare aflată la un pas de faliment). Practic, termocentrala s-a închis la sfârşitul lunii septembrie 2015, iar Severinul a rămas descoperit. Guvernul a înţeles că nu poate lăsa un oraş întreg în frig în iarna 2015-2016 şi a alocat suma necesară pentru repornirea termocentralei şi asigurarea furnizării agentului termic în Drobeta Turnu Severin.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite