Comemorarea victimelor comunismului din nordul judeţului Mehedinţi

Comemorarea victimelor comunismului din nordul judeţului Mehedinţi

Comemorarea victimelor comunismului FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

A devenit o tradiţie ca în prima duminică din luna iulie să fie pomeniţi cei trei tineri care au fost ucişi în munţii Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă din zorii zilei, oamenii muntelui îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare au sosit cu mic, cu mare, la vechea ctitorie a părinţilor şi străbunilor lor, Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Isverna.
Părintele Vasile Ganţu, protoiereu al Protoieriei Baia de Aramă, a subliniat importanţa acestui eveniment din viaţa comunităţii, precum şi obligaţia de a cinsti memoria înaintaşilor. După Sfânta Liturghie, în curtea locaşului de cult, lângă monumentele eroilor, a fost săvârşită slujba parastasului, la iniţiativa reprezentanţilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi.

A fost prezentată şi viaţa celor trei martiri ce şi-au lăsat trupul în acest pământ secular: Eugen Bocârnea (student în anul III la medicina în Bucureşti), Ion Bocârnea şi Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian). Toţi trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniştilor asupra poporului, au hotărât se se alăture grupului de partizani ce se aflau în Munţii Mehedinţiului.

Însoţiţi de un alt tânăr căruia i s-a pierdut urma au ajuns în Prejna, unde au fost informaţi că sunt urmăriţi, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane. Greşind drumurile abrupte ale munţilor au ieşit la Isverna, unde au şi fost prinşi de autorităţile locale şi împuşcaţi la 31 martie 1949 fără nici o condamnare.

Tot cu acest prilej au fost pomeniţi şi eroii ce s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum şi preoţii Victor Doman de la Parohia Isverna şi Ilie Isverceanu de la Parohia Buseşti, care au suferit în temniţele comuniste o perioadă semnificativă.

 

citeste totul despre: