Ce prevede, de fapt, mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal de la care a fost luată Sorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă adoptată de o familie de români din SUA, viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni.

Astfel, procurorul de caz urma să strângă probe cu privire la infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, fals privind identitatea,uz de fals şi împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

Conform documentului publicat de unul dintre grupurile de susţinere a fetiţei, la locuinţa asistentului maternal Mariana Şărămăt se presupunea că se găsesc bunuri sau înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Imagine indisponibilă

   

Mandatul este valabil 15 zile şi putea fi folosit o singură dată.

În acest context, avocatul Adrian Toni Neacşu a anunţat pe Facebook că  un ONG va depune o plângere penală împotriva procurorului Maria Piţurcă, cea care a preluat-o de la asistentul maternal pe Sorina. 

El spune că există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziţie în mod abuziv şi, sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal fetiţa. 

„Am revizuit o plângere penală pe care un ONG o va depune la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie -PICCJ împotriva d-nei procuror Maria Piţurcă, din cadrul Parchetului de pe lângă CA Craiova. Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Şărămat fiind ea însăşi nelegală, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, a scris avocatul Neacşu duminică, pe Facebook.

El afirmă că, în realitate, a fost vorba despre o percheziţie domiciliară, în cadrul unui dosar penal şi invocă precizări de ordin procedural făcute de către preşedintele UNJR Dana Gîrbovan, care a afirmat că nu executorul judecătoresc, ci chiar procuroarea a "ridicat" si "predat" copila, în urma punerii în executare a unui mandat de percheziţie, nu a unei hotărâri judecătoreşti.

”Ori, obiectul percheziţiei este ridicarea de obiecte şi înscrisuri, iar nicidecum ridicarea forţată a minorilor”, remarcă Toni Neacşu.

”În speţă, există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziţie în mod abuziv şi, sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal minora din domiciliul asistenţilor maternali, depăşind limitele mandatului de percheziţie, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu, iar prin modalitatea dură şi prin bruscările fizice şi psihice aduse minorei, care s-a opus să fie luată din domiciliul unde se afla, există indicii că s-a  săvârşit cel puţin şi infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Şărămat fiind ea însăşi nelegală, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, scrie Neacşu..

El subliniază că procedurile sunt reglementate tocmai pentru a împiedica abuzul autorităţilor şi a realiza protecţia drepturilor individuale.

”Nesocotirea lor, chiar în desfăşurarea unor activităţi de urmărire penală, este non-justiţie şi abuz. Calea raţională este deschiderea unui dosar penal în care să se verifice legalitatea acţiunilor d-nei procuror, ancheta internă a Parchetului General şi sesizarea de către CSM a Inspecţiei Judiciare nefiind suficiente”, conchide avocatul.

Fetiţa de opt ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentur a fi preluată de părinţii adoptivi.

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Mai multe fotografii care o înfăţişează pe Sorina alături de mama adoptivă, fratele şi bunica au fost făcute publice, familia afirmă că fetiţa a mâncat şi apoi şi-a desfacut bagajele şi cadourile primite şi că se simte foarte bine.

Sorina alaturi de familia adoptiva FOTO PSNEWS

Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind acşiunea procurorului Maria Piţurcă în acest caz.

Parchetul general a anunţat că verificările vor viza împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019.

Controlul va fi făcut de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control.

Şi  Inspecţia Judiciară a fost sesizată ca urmare a deciziei preşedintelui CSM Lia Savonea în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei. 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei, sesizarea vizând posibila încălcare a prevederilor din Constituţie referitoare la dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a precizat sâmbătă, că a aprobat trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorinţa de a avea o strânsă colaborare în ceea ce priveşte situaţia copilului şi că luni, corpurile de control ale ANPDCA şi ANPIS se vor afla în Dolj şi Mehedinţi pentru a face un raport asupra situaţiei. 

Pe aceeaşi temă:

Vlad Voiculescu, despre scandalul fetiţei luate cu mascaţii: Cei chemaţi să-i protejeze pe copii râneau pentru un partid, până de curând

Marian Godină, despre cazul fetiţei luate cu mascaţii: Diferenţa dintre mamă şi asistent maternal e salariul

Tatăl adoptiv al Sorinei: „Când am văzut că este de etnie romă am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil să ajungă la New York, unde culoarea nu conteaz㻓

Cum se descurcă Sorina cu noua mamă adoptivă. „Este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu“

Cum se apără procurorul acuzat că a bruscat fetiţa dată spre adopţie unei familii din SUA: „Nu am tras de copil, l-am atins uşor şi i-am vorbit calm“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite