Ce înseamnă oprirea Termocentralei de la Halânga pentru Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala de la Halânga FOTO Corina Macavei
Termocentrala de la Halânga FOTO Corina Macavei

Situaţia se complică pe zi ce trece la cele două sucursale ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, Termocentrala de la Halânga şi Combinatul de Apă Grea.

Dacă la Combinatul de Apă Grea instalaţiile au fost oprite de două săptămâni, iată că zilele acestea şi Termocentrala de la Halânga, cea care asigura aburul tehnologic necesar combinatului de apă grea, dar şi agentul termic pentru încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin, şi-a oprit activitatea din lipsă de cărbune.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când Termocentrala îşi opreşte activitatea. Directorul de la Romag Termo, Cristi Socolescu, spune că termocentrala a fost oprită joi, la ora 12,00, dar mai durează încă 10 zile până când agregatele vor fi în siguranţă pentru că trebuie răcite. La Romag Prod (Combinatul de Apă Grea), instalaţiile sunt oprite, iar la ora actuală se fac operaţiuni pentru închiderea lor, pentru reducerea eventualelor pierderi.

„Chimicul îşi continuă activitatea pentru că rămâne gestiunea apei grele care este deja produsă şi stocată în depozite. Noi am consumat foarte multă apă şi în condiţiile acestea trebuie să reducem toate consumurile, să închidem bine peste tot, pregătim instalaţiile şi pentru iarnă să nu ne trezim cu surprize”, spune Ervin Watzlawek, directorul de la ROMAG PROD: 

Repornirea implică riscuri

Într-un scenariu fericit în care Guvernul va aloca fonduri pentru termoficarea Severinului în iarna 2015-2016, repornirea Termocentralei nu se face însă dintr-un buton, implică un program laborios şi de durată. În plus, la temperaturi foarte scăzute, repornirea este aproape imposibilă. Din punct de vedere tehnic, repornirea ar trebui să se facă la o temperatură  normală de 8- 10 grade, iar specialiştii spun că există şi riscul spargerii unor porţiuni din cazanul respectiv.

Implicaţii economice

Oprirea ultimului cazan de la Termo dă un semnal negativ în ceea ce priveşte rezolvarea problemei termoficării municipiului Drobeta Turnu Severin pentru sezonul rece 2015-2016, în ciuda declaraţiilor optimiste ale primarului Severinului, Constantin Gherghe.

„Miercuri ne vedem din nou la Ministerul Dezvoltării şi sper să vă dau o veste bună. Deja demersurile nu sunt doar încurajatoare, chiar încep să se concretizeze, speranţa mea este că peste 99 la sută nu vom rămâne fără căldură în această iarnă. Am reuşit să dialoghez cu dumnealui (n.r. administratorul judiciar de la RAAN) şi mi-a înaintat ieri (n.r. vineri) un draft de contract de asociere cu care eu vă spun din start că suntem de acord, aşa că ar trebui severinenii să nu mai aibă atâtea temeri cu privire la căldură”, spune primarul Constantin Gherghe.

Mai este doar o lună până când Termocentrala ar trebui să furnizeze agent termic către oraş, dar în depozitul unităţii bate vântul, nici urmă de cărbune. În plus, Termocentrala era cea care asigura şi energia electrică necesară în activitatea de la Combinatul de Apă Grea, ori în aceste condiţii combinatul este nevoit acum să cumpere energie electrică pentru a nu rămâne în beznă. Lucrurile sunt extrem de complicate dacă luăm în calcul şi faptul că Termocentrala, la rândul ei, va avea nevoie de apă dacă îşi va relua activitatea, apă care care este furnizată de Combinatul de Apă Grea, dar pentru care fabrica trebuie să achite acele taxe speciale către Apele Române.

Cum se va pune la punct tot acest sistem, care implică costuri foarte mari, rămâne de văzut, în condiţiile în care Guvernul nu a reuşit nici până la această oră să achite drepturile salariale restante ale celor 1520 de angajaţi, care pleacă de la 1 octombrie în şomaj. În plus, asociaţiile de locatari datorează în momentul de faţă RAAN-ului peste 50 de milioane de lei, iar banii sunt greu de recuperat. Chiar şi Primăria Drobeta Turnu Severin, prin instituţiile subordonate, se numără printre rău platnici către RAAN (aflată în insolvenţă din septembrie 2013), dar şi Spitalul Judeţean Mehedinţi. Şi toate acestea, în condiţiile în care admistratorul judiciar al RAAN este ferm pe poziţie şi nu tolerează ca activitatea de producere a agentului termic pentru Severin să fie una păguboasă pentru regie, creditorii neacceptând o asemenea situaţie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite