Ce exerciţii trebuie să facă femeia imediat după naştere. Mişcările sportive interzise cu desăvârşire de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie care a născut trebuie să ştie ce exerciţii fizice să evite FOTO www.utilecopii.ro
O femeie care a născut trebuie să ştie ce exerciţii fizice să evite FOTO www.utilecopii.ro

Multe din mămicile proaspăt ieşite din maternitate se-ntreabă dacă trupul lor va mai fi la fel ca înainte de naştere adică, dacă va mai fi la fel de seducător, de graţios şi de atractiv pentru partenerul lor. În cele nouă luni, în corpul mamei se produc o mulţime de transformări fizice, psihice şi emoţionale.

Pielea în timpul sarcinii se întinde, fapt ce este urmat de apariţia vergeturilor sau de aspectul de „piele lăsată” – fenomene observate de femeie după naştere şi care o fac să-şi urască trupul. Pentru remedierea vergeturilor este indicat masajul specific, însoţit de o dietă bogată în surse de antioxidanţi, vitamine, electroliţi, nutrienţi naturali, hidratare cu apă corectă, exerciţii specifice.

„În timpul sarcinii, ţesutul subcutanat (hipodermul) se măreşte la nivelul abdomenului, coapselor sau sânilor odată cu creşterea în dimensiuni a uterului, iar după naştere îşi recapătă forma, consistenţa şi elasticitatea de dinainte însă cu greutate, cel mai important factor care împiedică acest proces fiind grăsimile acumulate (acestea se „depun” la comanda hormonilor fiind surse de energie pentru procesul de creştere a fătului dar şi în timpul naşterii). Pentru remedierea modificărilor survenite în cele nouă luni rămân esenţiale exerciţiile fizice post-natale, dieta şi hidratarea cu apă corectă”

spune kinetoterapeutul severinean,  Dan Alexoae.

Exerciţii de evitat

Pentru a nu accentua separarea muşchilor abdominali, tânăra mămică va evita exerciţii precum genuflexiunile, flotările, abdomenele. De asemenea, ar mai trebui să se ferească să se aşeze şi să se ridice de pe scaun de prea multe ori, să ridice copilul sau alte obiecte grele, să tuşească, să strănute în exces, să fie constipată, să aibă infecţii urinare, să se aplece sau să meargă la înot (dacă apare tusea, strănutul sau senzaţia iminentă a unui acces de râs de nestăpânit, femeia va pune o pernuţă, pe care o păstrează la îndemână şi, pe care o va aşeza pe cicatricea operatorie, apăsând uşor cu mâna pe aceasta pentru a susţine muşchii suturaţi în timpul acestor accese).

Tinerele mămici ar trebui să ştie că în urma naşterii pe cale naturală musculatura abdominală se reface mai repede spre deosebire de naşterea prin operaţie cezariană în care muşchii, lezaţi de intervenţia chirurgicală, se refac mai greu.

Hidratarea cu apă

Kinetoterapeutul Dan Alexoae mai spune că recuperarea postnatală presupune metode fiziologice, naturale precum exerciţiile fizice specifice, masajul special, dieta care să limiteze creşterea ţesutului adipos, aportul de vitamine, minerale şi nutrienţi din surse naturale şi nu în cele din urmă, hidratarea corectă cu apă, care corectează modificările patologice în special pe cele de la nivelul pielii. Dintre metodele chirurgicale de remodelare a corpului femeii care a născut, cele mai des întâlnite sunt lipoaspiraţia sau liposucţia şi abdomeno-plastia ce are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi de grăsime din zona abdominală inferioară („pielea care atârnă” sau care „este lăsată” atât de detestată de mămici).

Tinerele mămici care au născut ar trebui să ştie că refacerea, recuperarea propriului corp, este la fel de importantă ca şi atenţia pe care o investesc în creşterea şi îngrijirea copilului nou-născut. Naşterea nu înseamnă doar durerea aducerii pe lume a unui copil ci confruntarea cu o provocare mult mai mare: oboseala indusă de epuizarea unor muşchi insuficient antrenaţi, dublată de insuficientele ore dedicate somnului ce vor conduce proaspăta mămică direct în braţele depresiei.

Recuperarea după naşterea normală (vaginală) durează circa 2-3 săptămâni spre deosebire de naşterea prin cezariană care necesită o perioadă mult mai mare (2 luni sau mai mult).

Purtatul brâului este util

Specialiştii în recuperare recomandă ca în cazul naşterii prin cezariană exerciţiile fizice să fie total interzise timp de 6 luni sau (mai mult dacă femeia a suferit două naşteri cezariene în mai puţin de doi ani).

Femeia care a născut prin cezariană va evita să facă „abdomene” chiar dacă unele moaşe încă mai recomandă acest tip de exerciţii generatoare de complicaţii (chiar dacă muşchii nu au fost secţionaţi cu bisturiul ci doar îndepărtaţi, fasciile, ligamentele sau tendoanele se refac foarte greu ele necesitând multă răbdare pentru reparare).

De asemenea, trebuie să evite să meargă aplecată ţinându-se de burtă (mersul normal şi protecţia asigurată de un brâu nu foarte strâns, va favoriza circulaţia sanguină optimă în zonă dar şi recuperarea/ vindecarea mai rapidă).

„În legătură cu purtatul brâului – recomandat de moaşă – trebuie spus că acesta este util, aşa cum am mai spus pentru susţinerea muşchiului transvers abdominal şi la ţinerea întregului pachet muscular abdomininal adunat, compactat pentru a favoriza revenirea lui la forma iniţială, anterioară sarcinii. Dacă femeia are probleme cardiace acest brâu nu este recomandat a fi purtat întrucât poate produce dezechilibre circulatorii şi cardiace (în timpul sarcinii circulaţia a fost şi aşa suficient de mult timp supusă presiunilor iar inima a fost suprasolicitată)”, explică Dan Alexoae.

Totodată, mămica care a născut prin cezariană va evita sedentarismul (la început va face plimbări lungi, apoi ciclism moderat sau jogging-ul vor trebui să facă parte din „meniul” ei zilnic), dar şi  activităţile suprasolicitante, epuizante, stresante.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite