Cârpeli în loc de aparate medicale performante la cel mai mare spital din Mehedinţi. Tomograful funcţionează în sistem de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gheorghe Frântu de la Spitalul din Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Medicul Gheorghe Frântu de la Spitalul din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Sănătate cu aparate medicale depăşite, aşa funcţionează Spitalul Judeţea de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi.

Computerul tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin  are 15 ani vechime, astfel că „bătrânul” aşa cum îi spun medicii, ar putea fi mai degrabă piesă de muzeu. Cum însă niciodată fondurile acestui spital nu au fost suficiente pentru achiziţionarea unui tomograf nou, care se ridică la peste 1,5 milioane de euro, spitalul este nevoit să funcţioneze cu acest aparat avariat.

Doar Ministerul Sănătăţii ar putea rezolva această problemă fiindcă nici Consiliul Judeţean Mehedinţi nu poate suporta costurile achiziţionării unui tomograf nou, vital într-un spital de urgenţe. Practic, fără examinarea tomografică nu se poate pune un diagnostic corect şi nu se poate trece la etapa următoare, tratamentul corect, în foarte multe din afecţiunile pentru care pacienţii se prezintă în urgenţe

„Tomograful din cadrul Spitalului Judeţean , în urmă cu câţiva ani trebuia modernizat, dar nişte interese oculte au făcut ca să nu fie schimbat tomograful pentru că atunci era o perioadă când toată lumea bătea din pinteni că trebuie privatizate toate spitalele, ceea ce era o naivitate din partea unora şi din partea ltora era o escrocherie fără margini. El a făcut zeci de mii de tomografii, evident este depăşit, tehnica actuală are tomografe mult mai sofiscticate şi cu mai mare acurateţe în redarea imaginilor. Trebuie schimbat pentru că a depăşit toate termenele posibile, a fost reparat cred că de vreo 7-8 ori, s-a schimbat tubul la un moment dat”, spune medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin.

Practic cu acest hârb, medicul pune diagnosticul ca „văzut din avion”, cum spune medicul Jianul, în condiţiile în care  „patologia a evoluat, bolile au tablouri mult mai subtile şi mult mai complicate, iar un aparat de factura aceasta nu mai are acurateţe în redarea imaginilor”.

Când se defectează, şi asta se întâmplă destul de des, pacienţii sunt puşi pe o listă de aşteptare, iar cazurile urgente evident sunt trimise în centrele universitare.

Tomograful de la Spitalul Judeţean din Turnu Severin a fost achiziţionat în anul 2000 cu suma de 800.000 de euro. În cei 15 ani de activitate a făcut peste 60.000 de tomografii, în condiţiile în care după cel mult 5 ani trebuia înlocuit. Practic, tomograful se poate strica în orice moment fiindcă are două module defecte.

„Este defect, dar funcţionăm cu el fiindcă nu avem încotro, trebuie să rezolvăm pacienţii într-un fel sau altul. Defecţiunile lui sunt majore, nu mai porneşte normal, trebuie să-i facem nişte artificii la pornire, are două module defecte care afectează calitatea imaginii, afectează timpul de examinare – este mult mai lung şi oricând poate să se defecteze, să pice un modul şi atunci chiar că nu mai putem lucra deloc. Este foarte important, fiind spital de urgenţă, din 4500-5000 de cazuri examinate  pe an cam 1500-1800 sunt în regim de urgenţă, adică la orice oră din zi şi din noapte  sunt examinaţi pacienţii în regim de urgenţă prin  garda permanentă pe care o asigurăm în acest serviciu”, spune medicul specialist Gheorghe Frântu.

În aceste condiţii, se întâmplă ca tomograful să dea greş şi cu diagnosticarea.

„Erori de diagnostic au fost, dar nu majore pentu că deja am experienţă destul de mare şi am evitat prin experienţă, dar întotdeauna la cazurile mai dificile am senzaţia că în spatele imaginii care îmi apare mie pe acest tomograf mai există şi alte leziuni pe care nu le pot depista din cauza performanţelor slabe pe care le are. Atunci eu recomand în completare un examen RMN ori o examinare pe un computer tomograf mai performant într-un centru universitar”, mai spune medicul Gheorghe Frântu.

Pacienţii care ajung în Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin spun că nu au încredere în rezultatele acestui tomograf şi că guvernul ar trebui să rezolve această problemă.

„Toate lucrurile pleacă de la Guvern care ar trebui să pună pe primul plan sănătatea. El trebuia schimbat, aşa cum se întâmplă toate ţările civilizate, unde statul se implică în acest domeniu”, spune un mehedinţean.

„Ar trebui schimbat fiindcă aşa vechi cum este nu poţi să ai încredere. Am făcut şi eu tomograf aici, iar rezultatul de la RMN mi-a spus altceva”, se plânge un alt bărbat.

Citeşte şi:

Sănătate printre gândaci şi dotări vechi în cel mai mare spital din Mehedinţi

FOTO Spitalul Judeţean de Urgenţe Turnu Severin, în război cu laboratorul Sanomed

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite