Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Severinul se mândreşte cu faptul că regele, prinţul Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin. Acest descălecat din 1866, a deschis calea spre modernitate României, spre o epocă fără egal în istoria naţională.

În memoria Severinului Carol I şi instituţia monarhică au un loc cu totul special pentru că regele a revenit de foarte multe ori în Severin şi a revenit cu mare plăcere, deşi oraşul în momentul în care a descălecat aici nu i-a făcut o impresie favorabilă. Nici nu avea cum pentru că oraşul era foarte tânăr, avea numai 20-30 de ani de existenţă, era „o comună”, cum spune el în memorii.

„Iată însă că totuşi a revenit, să fii revenit numai pentru faptul că Severinul era punct de graniţă? Sunt convins că nu. În momentul în care a venit aici şi-a făcut oameni la care a ţinut. A fost un Ioan Stoian Grecescu, a fost un Teodor Costescu, au fost alţi demnitari ai oraşului cu care a conlucrat şi cu care a înfătuit o operă aici, biserica Grecescu, spitalul, grădina Liceului Traian şi multe altele, sunt puncte în Severin care amintesc de prezenţa regelui aici”

spune dr. Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi. 

În perioada războiului de independenţă, Carol I a fost prezent aici, în organizarea Armatei române, pentru luptele din Bulgaria.

„Şi această prezenţă, această amintire a rămas perenă în memoria locuitorilor de vreme ce în 1914, cu câteva săptămâni înainte de moarte, când severinenii şi opinia publică din Mehedinţi se pregăteau să inaugureze monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi îi trimiteau o scrisoare regelui, care se găsea la Sinaia şi era suferind, nu neapărat pentru a fi prezent aici ci pentru a-l anunţa de ceea ce pregăteau ei la Turnu Severin. Iar regele, cu câteva zile înainte de a muri,  a avut puterea să le răspundă şi să fie solidar cu ei în acest act de preţuire a trecutului acestor locuri şi a trecutului naţional”, mai spune Tudor Răţoi.

Nu numai prezenţa regelui Carol este puternică în Mehedinţi, dar şi a urmaşilor lui. Regele Ferdinand împreună cu regina Maria au condus-o pe fiica lor, viitoarea regină a Iugoslaviei spre ţara ei de adopţie imediat după primul război mondial, când a preluat această calitate, până la graniţă. După aceea, tânărul rege, regele-copil cum i s-a spus Majestăţii Sale Regelui Mihai, vine în Turnu Severin în 1928.

„ A fost prima ieşire, am spus-o recent, a lui Mihai I ca rege, din Bucureşti în provincie. La Turnu Severin s-a făcut. S-a organizat aici în data de 3 iulie 1928 o primire exemplară, toţi factorii locali au fost prezenţi şi s-a organizat o vizită care cred că a rămas, cred, în memoria tânărului rege. După Majestatea sa Mihai I, în 1933, carol al II-lea a fost prezent aici la sărbătorirea centenarului oraşului. I s-a organizat şi lui o vizită şi un moment de cunoaştere a locurilor cu totul excepţionale. Carol al II-lea a vizitat atunci nu numai Severinul dar şi împrejurimile, a vizitat printre altele şi Vînjuleţul, o comună pe care Teodor Costescu o dorea model pentru întreaga Românie, a fost încântat de ceea ce a găsit aici şi a plecat cu amintiri dintre cele mai plăcute”, precizează directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Citiţi şi:

Regalist: „Când face parte din codul tău genetic e normal ca mai devreme sau mai târziu să te identifici cu valorile regalităţii”


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite