Campanie de Ziua Europeană împotriva Obezităţii

Campanie de Ziua Europeană împotriva Obezităţii

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o platformă de campanie aAsociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii, cea mai importantă organizaţie europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezităţii.

Cu ocazia ZEIO, comunităţile din sănătate, cele ale pacienţilor şi cele politice îşi adună forţele pentru a creşte gradul de informare şi conştientizare în ceea ce priveşte obezitatea şi multe aIte afecţiuni asupra cărora aceasta are impact.

Tema pentru 2019 este ,,Împreună Împotriva Obezităţii,,, iar sloganul este ,,Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos!,,. Scopul campaniei este creşterea numărului de persoane informate în privinţa riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreutatea, a nutriţiei echilibrate, precum şi a gradului de informare a profesioniştilor din sănătate asupra problematicii obezităţii  şi  metodelor de management al pacienţilor cu obezitate.

Mai multe rapoarte ştiinţifice au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.  

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%) şi Estonia (20,4%).

Urmărind evoluţia prevalenţei obezităţii la adulţi la noi în ţară în perioada 1975-2016, se observă o tendinţă anuală de creştere a acesteia, de la 8,3% în 1975 la 22,5% în 2016.

În judeţul Mehedinţi, erau înregistraţi în primul trimestru al anului în curs 16.282 de persoane cu astfel de probleme de sănătate.

Printre activităţile propuse pentru anul acesta se numără informarea populaţiei cu privire la obezitate şi riscurile ei, transmiterea materialelor informative despre campanie, seminarii, mese rotunde cu profesionişti din domeniul sănătăţii.

În România, ZEIO este susţinută de direcţiile de sănătate publică judeţene, inspectorate şcolare, organizaţii neguvernamentale, companii, mass-media,  personalităţi ale vieţii publice şi jurnalişti. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de către Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, prin compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: