Biserica Grecescu, în haină de sărbătoare de Sfântul Ion

Biserica Grecescu, în haină de sărbătoare de Sfântul Ion

FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

La praznicul de Sfântul Ioan, biserica Grecescu, fostă catedrală a oraşului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat luni straie de sărbătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

La hramul de tradiţie al sfântului lăcaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături de părintele episcop, la ceremonia religioasă a slujit un sobor de preoţi şi diaconi.

Foarte mulţi creştini şi-au serbat şi onomastica, ocazie cu care au fost felicitaţi de Arhipăstorul lor.

Ziua de praznic s-a încheiat cu un parastas săvârşit de soborul de preoţi slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor lăcaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu, iar părintelui Cristian-Ionuţ Raicu, slujitor al acestei biserici, dar şi inspector în cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, i-a fost acordat rangul de ,,iconom-stavrofor".

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.

Cu pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriţă, iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă, dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: