Biserica Grecescu, în haină de sărbătoare de Sfântul Ion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei
FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

La praznicul de Sfântul Ioan, biserica Grecescu, fostă catedrală a oraşului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat luni straie de sărbătoare.

La hramul de tradiţie al sfântului lăcaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături de părintele episcop, la ceremonia religioasă a slujit un sobor de preoţi şi diaconi.

Foarte mulţi creştini şi-au serbat şi onomastica, ocazie cu care au fost felicitaţi de Arhipăstorul lor.

Ziua de praznic s-a încheiat cu un parastas săvârşit de soborul de preoţi slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor lăcaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu, iar părintelui Cristian-Ionuţ Raicu, slujitor al acestei biserici, dar şi inspector în cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, i-a fost acordat rangul de ,,iconom-stavrofor".

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.

Cu pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriţă, iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă, dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite