Autoritățile din Strehaia vor păstrarea spitalului/ 20.000 de semnături, memorii la minister și acțiuni de protest, sunt demersurile pe care se bazează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia ministerului sănătății de a reorganiza spitalele din Strehaia și Vînju Mare a pus pe jar autoritățile din Mehedinți. S-au strâns deja 20.000 de semnături de la populație și au fost trimise două memorii către minister, pentru înlăturarea spitalului de pe „lista neagră”. Potrivit primarului din Strehaia, săptămâna viitoare ar putea urma acțiuni de protest.

Săptămâna trecută, ministerul sănătății a dat publicității lista spitalelor care vor fi reorganizate sau comasate. Din județul Mehedinți au fost alese unitățile medicale din Strehaia și Vînju Mare, decizie care a stârnit valuri de controverse în rândul factorilor locali de decizie.

Aceștia contestă alegerea ministerului și vor ca spitalele să continue în forma actuală. Mai mult, oamenii spun că vor face toate demersurile pentru ca cele două spitale să rămână funcționale.

Pentru spitalul din Strehaia există chiar un proiect european în valoare 1 milion de euro, pentru reabilitarea ambulatoriului, bani care, potrivit autorităților locale, vor fi pierduți.

S-au strâns 20.000 de semnături
Consiliul Local Strehaia și primăria orașului au demarat deja demersuri pentru păstrarea unității medicale.

„Spitalul funcționează de 120 de ani. Nu avem nicio datorie și am prins în bugetul local și cheltuielile pe 2011. La ultimul control al ministerului am ieșit foarte bine, așa că mă miră această decizie ciudată și subiectivă. Am trimis două memorii la minister, am strâns 20.000 de semnături de la populație și ne pregătim, săptămâna viitoare, de acțiuni de protest. Vom face totul ca spitalul să rămână în forma actual. Soarta a peste 40.000 de oameni din Strehaia și din comunele arondate depinde de acest lucru”, a spus primarul din Strehaia, Sîmion Burcu.

Marius Bălu: „E puțin probabil ca spitalele să rămână în forma actuală”

Și la Consiliul Județean Mehedinți se încearcă diminuarea efectelor deciziei ministerului, însă potrivit președintelui instituției, sunt șanse mici ca spitalele să rămână în forma actuală

În această săptămână voi discuta cu ministrul sănătății despre posibilitatea transformării în centre de permanență și diagnostic și nu în cămine de bătrâni. Este foarte puțin probabil ca cele două spitale să rămână în forma actuală”, ne-a spus președeintele Consiliului Județean Mehedinți, Marius Bălu.

Medicii vor să plece din țară
La Vînju Mare își desfășoară activitatea 12 cadre medicale superioare și 50 de cadre medii, majoritatea dând semne că vor să muncească în afara României.

„Noi mai avem 2 luni de contract cu Casa de Asigurări, după care personalul va fi redistribuit la alte spitale. Foarte mulți medici au venit la mine să îmi ceară ajutorul pentru a pleca să lucreze în străinătate. Am vorbit deja cu o firmă de plasare de cadre medicale în Italia”, anunța, săptămâna trecută, managerul Dumitru Tudor.

La spitalul orășenesc Strehaia, dezamăgirea este aceeași.

„Nu pot fi de acord cu o asemenea măsură, care afectează nu doar cadrele medicale, ci și populația. Avem condiții mult mai bune decât alte spitale și cu toate astea, suntem în această situație. În plus, mai există un cămin de bătrâni în Strehaia, o să se transforme și spitalul tot în cămin. Ce facem cu celelalte categorii sociale?”, se întreabă managerul unității, Anastasia Voinea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite