Autorităţile locale îi storc pe severineni de bani prin încasarea unei taxe absurde: apa meteorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severineni revoltaţi că trebuie să plătească această taxă FOTO Corina Macavei
Severineni revoltaţi că trebuie să plătească această taxă FOTO Corina Macavei

Situaţie hilară la Drobeta Turnu Severin, unde cei care locuiesc la case plătesc mai mult pe apa meteorică decât pe apa potabilă. Reprezentanţii regiei de apă, subordonată Primăriei oraşului, spun că nu fac decât să respecte o formulă de calcul stabilită de lege.

Cetăţenii rămân uimiţi atunci când realizează că factura lor cuprinde şi o taxă pe apa de ploaie. Pentru că această taxă este de-a dreptul aberantă, ea a fost ascunsă sub denumirea de “taxă pentru transportul şi epurarea apelor meteorice”.

Această apa meteorică se calculează în funcţie de cantitatea de precipitaţii care cade într-o lună, aşa că dacă plouă mult şi factura creşte direct proporţional.

Severinenii sunt revoltaţi, mai cu seamă că în 2011 când li s-au vârât sub nas noile contracte de către SECOM nu au avut cum să refuze semnarea lor, fiindcă altfel nu ar mai fi beneficiat de serviciile regiei. Unii au semnat cu rezerva că nu plătesc această apă meteorică, dar în final au trebuit să se conformeze.

„Pe noi ne nemulţumeşte apa meteorică care ajunge în canal pentru că din 2011 de când am încheiat noul contract de furnizare a apei potabile am pus în vedere că eu nu voi plăti aşa ceva, este aberant. Plătim aproape egal sau câteodată  mai mult pentru apa meteorică decât apa potabilă consumată şi apa reziduală dusă la canal”, spune Mihai Cosma, care locuieşte pe strada Matei Vasilescu din Drobeta Turnu Severin.

Oamenii sunt nedumeriţi de ce trebuie să plătească apa ce cade de sus, fără vina lor. La Turnu Severin, taxa pentru această apă de ploaie este de 1,24 lei pentru un metru cub.

„Am canal, dar am şi grădină, deci apa din grădină de la mine nu se duce în canal că e în pantă, nu are cum să se ducă la canal, se duce în pământ, pentru ce să o plătesc dacă Dumnezeu o dă şi ea se duce tot la Dumnezeu. Şi cu toate astea nu ia nimeni nicio măsură. Dăm banii aiurea ca să aibă unii salarii”, spune Jean Istodorescu, un alt severinean nemulţumit.

O doamnă care locuieşte pe strada Adrian spune că în mod frecvent plăteşte mai mult pe apa meteorică decât pe apa curentă fiindcă deţine un teren măricel.

„Sunt nemulţumită din cauza faptului că apa meteorică se plăteşte nelegal pentru că eu având suprafaţă foarte mare de curte, am 477 de metri, din care aproape 100 şi ceva construibil, iar restul este grădină. Plătesc 31 de metri cubi  apă meteorică şi 8 metri cubi apă potabilă şi  normal nu ar trebui să plătesc pentru că eu folosesc canalul Secom-ului la apa care vine de pe casă şi aleile asfaltate, iar în grădină apa se duce în pământ. Dumnezeu a dat-o ca să se ducă n pământ nu să o plătim, dar plătesc apa pentru apa meteorică mai mult decât pentru apa pe care o folosesc la trebuinţele casei”, spune Elena Cerbu.

De cealalată parte, reprezentanţii SC SECOM SA spun că nu fac altceva decât să respecte legea şi modalitatea de calcul prevăzută  în contractul cadru de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare reglementat de Ordinul A.N.R.S.C.  nr. 90 din 2007. Cantitatea de apă pluvială/meteorică  preluată la canalizare se calculează lunar pe baza cantităţilor de precipitaţii căzute efectiv, cantităţi comunicate de Autoritatea Naţională de Meteorologie. Deşi oamenii nu înţeleg de ce trebuie să plătească această taxă, regia are o explicaţie şi spune că prin taxa pe apa meteorică cetăţenii plătesc faptul că apa, odată ajunsa pe sol, este preluată prin sistemul de canalizare al oraşului.

„Această apă meteorică ajunge în sistemul de canalizare, iar ulterior împreună cu apa din canalizare este transportată în staţia de epurare a oraşului, fapt ce implică anumite costuri de transport şi de tratare pentru SC Secom SA. Vizavi de valoarea sumei pe care abonaţii noştri o plătesc cantitatea de apă meteorică se plăteşte în funcţie de suprafaţa construită şi neconstruită a fiecăruia dintre abonaţii noştri. În fiecare lună suma se calculează în baza nivelului de precipiaţii stabilit de ANM pentru luna în curs, se face o medie”, a precizat Aida Guran, purtătorul de cuvânt al regiei de apă.

Oamenii se gândesc să dea SECOM-ul în judecată pentru ca justiţia să constate dacă este legală sau nu perceperea acestei taxe.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite