Ascensiunea baronului roşu din Mehedinţi, de la muncitor la doctor în ştiinţe militare şi preşedinte de Consiliu Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adrian duicu FOTO Corina Maacvei

Adrian Duicu ilustrează fără doar şi poate tipul baronului de PSD, care odată cocoţat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi a acaparat toate instituţiile publice până la sufocare. S-a îmbătat uşor de la “aburii” puterii, care i-a luat minţile, astfel că a căzut uşor în plasa procurorilor DNA.

“Viaţa bate filmul”, aşa s-ar putea spune şi în cazul baronului roşu de Mehedinţi, Adrian Duicu, care din simplu muncitor la o pompă peco a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Adrian Duicu provine dintr-o prosperă familie de bănăţeni de la Topleţ, ale cărei afaceri cu carburanţi au înflorit în timpul embargoului impus Iugoslaviei. Tatăl baronului, Ion Duicu,  în 1998 a provocat un adevărat război între administraţiile judeţene din Mehedinţi şi Caraş Severin. Localitatea Valea Cernei, aflată la graniţa dintre Mehedinţi şi Caraş Severin, aparţine din punct de vedere administrativ judeţului Mehedinţi, numai că Ion Duicu, viceprimar al comunei cărăşene Topleţ, dorea ca afacerile sale cu petrol să fie controlate de autorităţile din Caraş Severin şi în felul acesta vroia să mute graniţa judeţului Mehedinţi. 

„Colecţie” de diplome universitare

Tânărul Adrian Duicu a absolvit Liceul Economic din Turnu Severin cu medii foarte mici şi nimeni nu ar fi crezut atunci că Ministerul Educaţiei îi va acorda în 2006, titlul de “doctor în ştiinţe militare”. Dar până la doctorat, Duicu a reuşit să strângă o “colecţie” impresionantă de diplome universitare, care să-l propulseze în poziţiile dorite.

Pe 10 octombrie 2000, obţine diploma Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, adică este doctor veterinar, iar în 2003 pe cea a Colegiul Naţional de Apărare, pentru ca în iunie 2006 să o adauge şi pe cea a Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universităţii Craiova. În noiembrie 2006 este absolvent al Facultăţii de Inginerie din Craiova, iar în decembrie, acelaşi an, obţine diploma de absolvire a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

În martie 2001, Adrian Duicu avea să fie numit director general al PETROM Mehedinţi, mulţumind organizaţiei locale a PSD pentru încrederea acordată, lucru considerat normal, în condiţiile în care, după ce a intrat în partid în noiembrie 1999, ca membru, a ajuns vicepreşedinte în numai câteva luni: „Era normal să mulţumesc PSD Mehedinţi, dar asta nu înseamnă că pe mine m-a pus în fruntea PETROM Mehedinţi conducerea partidului. Eu am venit pe această funcţie legal şi nu am fost pus acolo de cineva anume“, a declarat Adrian Duicu.

În 2012, preşedintele CJ Mehedinţi

Între timp a urcat şi treptele în PSD, ajungând şef al filialei locale, înlocuindu-l la şefia filialei Mehedinţi pe deputatul Eugen Nicolicea. În 2012, este desemnat de USL candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi la o diferenţă mică de scor îl învinge pe contracandidatul său, Mihai Stănişoară.
Imediat după ce a preluat puterea în vara anului 2012 a reuşit să atragă de partea sa consilierii PDL, asigurându-şi în felul acesta majoritatea confortabilă în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. Le-a oferit funcţii şi tot felul de alte avantaje, astfel că aceşti consilieri obişnuiţi cu privilegiile din timpul guvernării PDL nu au refuzat propunerile acestuia. Cu primarii a fost şi mai uşor pentru că cea mai mare parte din ei îl susţineră pe Duicu chiar din timpul campaniei electorale când în loc să facă propagandă PDL-ului, au trecut de facto în barca PSD-ului luptând mai ceva decât activiştii social-democraţi pentru un scor bun.

I-a oferit mamei un teren

Când s-a văzut pe cai mari, primul loc la care s-a gândit a fost acela de a-şi împroprietării mama cu un teren în buricul Severinului. Terenul dăruit cu generozitate de consilierii severineni chiar la începutul anului 2013, are o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi, familia Duicu având de ani buni deschisă aici o benzinărie. Iniţial, firma SC ADALAR SRL (proprietatea familiei Duicu) folosea acest teren, situat la intersecţia străzilor Brâncoveanu – Smârdan şi bulevardul Tudor Vladimirescu, printr-un contract de asociere în participaţiune (nr. 4 din 4.09.2002) încheiat cu Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Dar despre teroarea pe care Duicu o instituise în Mehedinţi şi modul cum controla toate afacerile în judeţ, avea să se afle din referatele procurorilor DNA, care i-au instrumentat dosarul de corupţie. La data de 4 aprilie a.c., Adrian Duicu a fost arestat, fiind învinuit de săvârşirea a şapte fapte de corupţie.

Afacerea “maternitatea”

Deşi se declara foarte preocupat de sănătatea mehedinţenilor şi se bătea cu pumnul în piept că va rezolva problema dotării blocului materno-infantil, în realitate interesele lui Duicu legate de acest aspect erau de cu totul altă natură. Potrivit procurorilor, Adrian Duicu le-a permis reprezentanţilor a două firme să cunoască datele tehnice din cadrul unei proceduri de achiziţii publice la Spitalul Judeţean de Urgenşă Drobeta Turnu Severin, acţiune în urma căreia a fost încheiat un contract. Înainte să fie semnat contractul de 4.100.000 de euro, un medic l-a avertizat pe Duicu că aparatura care urma să fie cumparată de la firmele favorizate "nu este corespunzătoare", fiind "nişte chinezisme", arată procurorii în referat.

Instrumentul numit televiziune

De asemenea, potrivit procurorilor, baronul de Mehedinti şi-a implicat televiziunile pe care le controla într-o încercare de a se răzbuna pe doi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi, "pentru faptul că aceştia au postat pe reţeaua de socializare facebook mesaje prin care îşi exprimau opoziţia faţă de acţiunile inculpatului". Posturile locale de televiziune controlate de baronul local erau folosite şi pentru a strânge bani, printr-o tehnică numită "Urări", arătă procurorii.

Mama sa i-a făcut plângere la poliţie

În anii 2004 şi 2007, mama lui Duică, Ana, a depus la poliţie două plângeri în care îşi acuza fiul că a bătut-o şi a ameninţat-o cu moartea. „Mi-a spus că îi bătea în mod repetat. Îmi spunea că e un nemernic şi că-i bătea pe amândoi, pe mama şi tatăl său, cu pumnii şi picioarele. Îmi spunea că nu se ocupă de familie, că are o fetiţă cu probleme de sănătate, că nu contribuie cu bani în casă. Mi-a relatat că are o amantă căreia i-a cumpărat o Skoda Octavia şi un apartament ultracentral lângă Prefectură şi dorinţa ei arzândă era să văd eu, să mă interesez eu ca şi poliţist dacă maşina este pe numele amantei şi unde are apartamentul. Eu i-am explicat că nu am calitatea de a face aceste verificări şi i-am sugerat să se ducă la asociaţia de proprietari, unde este o listă cu proprietarii. S-a enervat şi m-a scos afară. <<Ieşi afară, ieşi afară>>, a strigat nervoasă la mine,  m-a scos afară şi am plecat cu declaraţia”, îşi aminteşte poliţistul care i-a luat declaraţie mamei baronului Adrian Duicu.

La Orşova are sediul firmei ROMRAD RMN

La casa de la Orşova, unde Adrian Duicu execută acum arestul la domiciliu, după ce aproape şase luni a fost în arest preventv pentru fapte de corupţie, figurează şi sediul firmei S.C. ROMRAD RMN S.R.L., societate controlată, potrivit procurorilor DNA, de Adrian Duicu, calitatea de asociat având mama şi soţia acestuia. ROMRAD RMN SRL  este firma care a adus sume colosale în buzunarului lui Adrian Duicu, prin decontarea , în perioada 2012-2013, a unor servicii medicale în cuantum foarte ridicat (aproximativ 70 la sută din totalul sumelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru întreg judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice), existând suspiciunea că o parte a acestora nu au fost efectuate în realitate. Procurorii DNA au stabilit că în evidenţele S.C. ROMRAD RMN S.R.L. au fost înscrişi pacienţi fictivi şi a fost înregistrată efectuarea de investigaţii medicale care nu au fost realizate în realitate. RMN-ul familiei Duicu funcţionează la parterul Policlinicii Judeţene din Drobeta Turnu Severin, pentru care achită o chirie Consiliului Judeţean Mehedinţi, proprietarul imobilului, de doar 600 de lei potrivit unui act adiţionat semnat cu CJ Mehedinţi la data de 24.07.2007 pentru o perioadă de 20 de ani. De la acest RMN i se trage necazul cu incompatibilitatea.

ANI l-a declarat incompatibil

În 9 mai 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că baronul PSD de Mehedinţi, la acea vreme consilier judeţean, se află în conflict de interese în materie administrativă. Mai exact, din calitatea de consilier judeţean, Duicu a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărări ale CJ Mehedinţi prin care s-a aprobat închirierea unui teren, în suprafaţă de 250 mp, situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L., respectiv vânzarea a două corpuri de proprietate din Municipiul Drobeta Turnu Severin către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L, societate în care Duicu deţine calitatea de asociat. La scurt timp, ca urmare a decizie ANI, prefectul de atunci, Ion Mîţu, a decis încetarea mandatului de consilier judeţean al liderului PSD. Era pentru a treia oară când Duicu era demis.

Duicu nu şi-a iertat adversarul politic şi atunci când a avut toate pârghiile la îndemână s-a răzbunat în cel mai infantil mod cu putinţă: a trimis toate organele de control din judeţ pentru a închide o terasă pe care Mîţu intenţiona să o deschidă în Turnu Severin.

Procurorii DNA au arătat că  la data de 10 mai 2013, Adrian Duicu a dispus efectuarea unor controale simultane de către Serviciul de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Garda Naţională de Mediu şi Poliţia Locală, toate având ca scop împiedicarea desfăşurării activităţii unui restaurant din municipiul Drobeta Turnu Severin (“mobilul acestei "desfăşurări de forţe" constituindu-l faptul că acest restaurant aparţinea lui Ion Mîţu, fostul prefect al judeţului şi adversar politic al lui Adrian Duicu” ).  

Ce avere declara

Lui  Duicu întotdeauna i-au plăcut telefoanele de ultimă generaţie şi maşinile scumpe, fiind văzut la volanul unor autoturisme marca Audi, Range Rover, Grand Cherokee, Volkswagen Toureg sau BMW X6, însă în ultima sa declaraţie de avere scria că are numai o maşină Peuget, cumpărată în anul 2008. Tot în declaraţia de avere mai scria că baronul PSD are un teren intravilan de 1.300 de metri pătraţi în Orşova, o casă de 200 de metri pătraţi, precum şi două credite bancare pe zece ani în valoare de 74.500 lei. Indemnizaţia de preşedinte de CJ era de 26.098 lei, iar soţia sa, din funcţia de administrator al S.C. Invest Petroleum Impex SRL, încasează anual 10.536 lei.

Citeşte şi:

Adrian Duicu va executa arestul la domiciliu într-o vilă din Orşova

Apropiaţii  baronului Adrian Duicu încep să-şi piardă funcţiile. Doina  Borugă va pleca de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

EXCLUSIV Un fost poliţist dezvăluie abuzurile camarilei pesediste din Mehedinţi

Veniturile partidelor în 2013. Adrian Duicu a cotizat la PSD mai mult decât a încasat ca baron de Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite